Az Alzheimer-, a Parkinson-kór, a skizofrénia, az autizmus – csak néhány betegség, mely gyógyításában segíthet a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének új laboratóriuma. Itt a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) keretében az MTA Természettudományi Kutató Központ és az intézet közös kutatócsoportja kezdheti meg a munkát „Kognitív Transzlációs Viselkedésfarmakológiai Kutatócsoport” néven.

A labor központi szobáját négy izolációs szobával videolánc köti össze, így a kísérleti állatok (patkány, egér) tanulási folyamatait és viselkedését zavartalanul tudják megfigyelni a monitortokon keresztül. A kutatók olyan tesztrendszert dolgoznak ki, mellyel hatékonyabban tesztelhetik a demencia, figyelemhiány vagy memórizavar gyógyítására kifejlesztett vegyületeket, gyógyszerjelölteket. A dr. Gyertyán István vezette csoportnak a korszerű műszerekkel, berendezésekkel felszerelt laborban a tanulási tesztek mellett számos egyéb viselkedésfarmakológiai vizsgálati módszer is rendelkezésére áll (információ: www.semmelweispharma.com/netcorefacility).

A SE Farmakológiai Intézetével és az MTA TTK Kognitív Pszichológiai Intézetével szoros együttműködésben zajló kutatási program remélhetőleg új megközelítésekhez vezet az ideg- és elmegyógyászati kórképek, gondolkodási zavarok gyógyítási lehetőségeit illetően.

A SE – MTA TTK Kognitív Transzlációs Viselkedésfarmakológiai Kutatócsoport tudományos ülése és a Viselkedésfarmakológiai Labor átadása

Időpont: 2014. november 13. csütörtök, 15:30 óra
Helyszín: Semmelweis Egyetem, Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet, Issekutz terem (Budapest, Nagyvárad tér 4. IV. emelet)

Program:
15:30: Bevezető gondolatok – Prof. Dr. Ferdinandy Péter, SE Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója; dr. Keserű György Miklós, az MTA-TTK Főigazgatója 15:40 Kognitív transzláció: hogyan lehetne jobban?- Gyertyán István
16:00 Kártyázó patkányok, eltévedt egerek – Kassai Ferenc
16:20 A labor helyszíni bemutatása – Gyertyán István