Dr. Klein György magyar származású svéd sejtbiológus, immunológus, onkológus nyerte el az idén a Semmelweis Budapest Award elismerést. A tudós nemzetközileg elismert munkássága alapján érdemelte ki a díjat. A daganatképződés sejtszintű folyamatainak világhírű kutatója, aki a modern immunológia alapkövét tette le – a többi közt – a természetes ölő sejtek (NK azaz Natural Killer sejtek) felfedezésével. A Semmelweis Budapest Award nemzetközi díjat a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan adják át immár ötödször.

Időpont: 2014. november 8. (szombat) 10:25
Hely: Hotel Mercure Buda (Budapest I. Krisztina krt. 41-43.)

A Budapesten született Dr. Klein György (George Klein), a svéd Karolinska Intézet kutatója, professor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja. A Semmelweis Egyetemen tanult és tagja volt a Tudományos Diákkörnek is. Az 1940-es évek elején a neves rákkutatóként ismert Huzella Tivadar tanítványa volt. 1948-ban telepedett le végleg Svédországban. A ’93-as és ’94-es években Szentágothai Jánossal levelező kapcsolatban álltak. 1957-től a stockholmi Karolinska Intézet daganatbiológiai tanszékének vezetője volt, 1993-tól kutatócsoport-vezetője, jelentős tudományos közleményeinek száma közel 1400.

Nci-vol-8175-300_George_KleinFő kutatási területe a rákos megbetegedések kialakulásának sejtbiológiai, sejtgenetikai, virológiai vonatkozásai, a rákos sejtek által kiváltott immunválaszok sajátosságai. A Karolinska Intézet kutatójaként 1948-tól napjainkig felesége, Klein Éva legközelebbi munkatársa, több sejtbiológiai kérdést közös erőfeszítéssel tisztáztak. Nevéhez fűződik a daganatok elleni védekezésben alapvető szerepet játszó természetes ölő (NK) sejtek felfedezése, ami azóta a modern immunológia egyik mérföldköve, a daganatok elleni immunvédekezés egyik alapja lett. A természetes ölő sejtek (NK= natural killer cells) fontos szerepet játszanak a daganatok kialakulásának gátlásában, mivel a tumor sejteket képesek elpusztítani.

A sejtek rosszindulatú elváltozásait, a daganatképződést tanulmányozva már pályája korai szakaszában felismerte a daganatsejtek szelekciós mechanizmusait. Behatóan vizsgálta több DNS-vírus daganatképző képességét, így többek között foglalkozott a bőr- és méhnyakrákot előidéző humán papilloma vírusokkal, a nyirokszövetrákot okozó Epstein–Barr-vírussal, illetve a Kaposi-szarkóma kialakulásában közrejátszó herpeszvírusokkal.

Immár ötödszörre átadott Semmelweis Budapest Award díj célja olyan világszerte elismert, az élvonalból is kiemelkedő külföldi, az orvos biológiai kutatás terén aktív tudósok tevékenységének elismerése, akiknek teljesítménye méltó az egyetem névadójának szellemiségéhez, és tekintélyes mértékben járul hozzá az emberiség javához.

Interjú lehetőség dr. Klein Györggyel a helyszínen.