Magyarországon minden 4. nő, és minden 8. férfi átél depressziós epizódot valamikor élete során. A depresszió a legfőbb rizikófaktor az öngyilkosság hátterében, mely statisztikákban évről-évre világelsők között vagyunk. A www.ifightdepression.com/hu weboldal gyakorlati segítséget nyújt a depresszióval való megbirkózásban és az öngyilkosság megelőzésében. A teljes lakosságot célozza, de célzott információkkal szolgál a fiataloknak, hozzátartozóknak, közösségi szakembereknek és egészségügyi dolgozóknak egyaránt. A weboldal 2014 áprilisában készült el a PREDI-NU Európai Uniós projekt keretében: 9 nyelven elérhető, köztük magyarul. A program az Európai Szövetség a Depresszió Ellen (EAAD) keretében jött létre, az Európai Szövetség a Depresszió Ellen mozgalom internetes, depresszió leküzdését segítő E-Health programja.

A megelőzés érdekében egy nemzetközileg elismert önkitöltős teszt segítségével a saját depressziójának mértékét tesztelheti a látogató és az eredményről, illetve a szükséges lépésekről azonnali visszajelzést kap. Számos alfejezet foglalkozik a depressziót érintő kérdésekkel, valamint az elméleti háttéren kívül – pl: a depresszió okai, tünetei és kezelése – a látogatók segítséget nyújtó elérhetőségeket is találnak az oldalon. Az oldalról elérhető egy regisztrációhoz kötött önsegítő eszköz is, mely szakemberek irányításával segíti a depressziós betegek terápiáját.
A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet részt vett a program kifejlesztésében és a magyar változat megalkotásában.

Időpont: 2014. 06. 11. 11.00 óra
Helyszín: SE Magatartastudomanyi Intezet, (1089 Budapest, Nagyvárad tér 4.) könyvtár