Világhírű kutatók és szakértők találkoznak Budapesten a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetének főszervezésében megrendezendő nemzetközi gyógyszerkutatási és gyógyszerfelügyeleti konferencián, ahol többek között a forradalmi változásokat hozó biológiai gyógyszerek helyettesíthetőségével is foglalkoznak. A találkozóra 40 országból érkeznek résztvevők, többek közt az egészségügyi világszervezet, a WHO gyógyszerészeti igazgatója, valamint a világ vezető egészségügyi hatóságainak (FDA, EMA) képviselői. Az előadók kiemelkedő hazai és külföldi professzorok, többek között Gordon L. Amidon, Leslie Z. Benet, Mitsuru Hashida.

Olyan forradalmian új témákról tartanak előadást, mint az új génterápiás lehetőségek, új bioanalitikai módszerek, amelyek a gyógyszerkutatás, gyártás, minőség-ellenőrzés, valamint a gyógyszerek farmakokinetikájának és toxicitásának vizsgálatában egyaránt alkalmaznak. Kiemelt területe a konferenciának, a biológiai gyógyszerek szabadalmának lejárata után a biológiai hasonlóság vizsgálata és szabályozása, azaz a biológiai gyógyszerek helyettesíthetősége.

Ez utóbbi az onkológiai és autoimmun betegségek kezelésében hozott átütő változást az utóbbi 10-15 évben. Számos biológiai gyógyszernek az elkövetkezendő években jár le a szabadalma, amely lehetővé teszi az őket helyettesítő termékek megjelenését. Ezek várhatóan a jövőben az eddigieknél jelentősen olcsóbban és szélesebb körben válnak elérhetővé.

Dr. Klebovich Imre, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetének igazgatója arról tart előadást, hogy bizonyos gyógyszerek hatása jelentősen módosul koffein, alkohol, dohányzás hatására. Például bizonyos szorongás oldó szerből egy erős dohányosnak két és félszer nagyobb dózist kell adni ugyanolyan hatás elérése érdekében.

Az eseményt külön köszöntő levélben méltatja Áder János köztársasági elnök és Pálinkás József az MTA leköszönő elnöke. A kiemelkedő tudományos esemény alkalmából a Magyar Posta egy alkalmi emlékív bélyeget adott ki. A Nemzetközi Gyógyszerkutatási Konferencia magyarországi újbóli megrendezése jelentősen növeli az MTA, a Semmelweis Egyetem, a magyar gyógyszerkutatás és gyógyszergyártás nemzetközi elismerését és presztízsét.

4th International Regulatory Workshop on A to Z Bioequivalence, Bioanalysis, Dissolution and Biosimilarity
Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia (MTA)
, I. emelet Díszterem
Budapest, Széchenyi István tér 9.
Időpont: 2014.05.19. hétfő – 2014.05.21. szerda  9:00-18:00

Részletes program:
http://www.bew2014.hu/?nic=scientific-program