Szerkezetkész az új Központi Betegellátó Épület, elkészült mind a nyolc szintje, tetején a helikopter-leszállóhellyel. Ezzel az ország egyik legjelentősebb egészségügyi infrastrukturális fejlesztése, a Korányi projekt (KMOP-4.3.1/A_2-09-2f-2010-0001) utolsó szakaszába ért, a tervek szerint év végén zárul.

Az előkészítés 2011-ben, az építkezés tavaly kezdődött a Semmelweis Egyetem Üllői úti, a Klinikák metrómegállónál található Külső Klinikai Tömbjének területén. A közel húszezer négyzetméteres Központi Betegellátó Épület alapkövét 2013 áprilisában tették le.

A több mint 13 milliárd forintból – jelentős arányban európai uniós forrásból – megvalósuló projekt nem csak az utóbbi időszak legjelentősebb beruházása a Semmelweis Egyetemen, de az Új Széchenyi Terv egyik legkiemelkedőbb egészségügyi fejlesztése is. A Semmelweis Egyetemen a klinikai telepek 1870-es években történt kialakítása óta nem történt ilyen léptékű infrastruktúra-fejlesztés.

Az új Központi Betegellátó Épületben egyebek mellett 24 órás szolgáltatást nyújtó központi röntgen diagnosztika és központi laboratórium kap helyet, valamint létrejön az ország legnagyobb intenzív ellátó centruma. Az épület egybeépül a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikával, azzal egységes homlokzatot kap. A fejlesztés keretében átjáró rendszer is létrejön a szomszédos klinikákkal (Fül-Orr-Gégészeti, Sebészeti, I. Sz. Belgyógyászati, II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati, Radiológiai, Urológiai, Neurológiai és a Pszichiátriai Klinika), a központosítandó tevékenységek biztonságos, gyors és az időjárástól független elérése érdekében. Az új központ alapvető változást fog hozni a szakmák közötti együttműködésben a klinikák között. Az egykapus beteg beléptetésnek köszönhetően a diagnosztikához nagyságrendekkel közelebb kerül a terápia a betegek gyorsabb, hatékonyabb kezelését lehetővé téve. A tervek szerint év végén vagy jövő év elején már fogadhat betegeket az új Központi Betegellátó Épület.

Az új épület szerkezetének nyolc szintje (pince, földszint és hat emelet) felépítése után felgyorsulnak a belső kivitelezési munkák. A projekt keretében folyik a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika és a Radiológiai Klinika épületének átalakítása is. Az új épülettel a Külső Klinika Tömb területén lévő többi klinikát zárt föld feletti folyosó köti majd össze, ennek tartópillérei és hídelemei elkészültek. A Korányi projekt építési munkálataiban mintegy 230 ember dolgozik folyamatosan. Az új épület szerkezetkész, a műszaki készültség 50 százalékos.

A kivitelezéssel párhuzamosan az egyetem eredményes közbeszerzési eljárást folytatott le orvostechnikai eszközök beszerzésére. A szerződések sikeres megkötésével több, mint 2 milliárd forint összértékben kerülhet sor modern és a kor elvárásainak megfelelő színvonalú berendezések és eszközök telepítésére és üzembe helyezésére.

A beruházás megvalósításának időszakában kértük és kérjük a betegek, dolgozók megértését, a kivitelezésből, átalakításból származó kényelmetlenséget igyekszünk a szakmai ellátás kiemelkedő színvonalának állandóságával ellensúlyozni.

Az épület látványterve az alábbi linken található:
https://semmelweis.hu/mediasarok/2013/08/01/koranyi-projekt-latvanytervek/

A Korányi projekt előrehaladásáról rendszeresen tájékoztatást adunk az egyetemi honlapon: https://semmelweis.hu/hirek/category/koranyi/ és a www.koranyiprojekt.hu honlapon.

TÁMOP-ERFA