Ingyenes szájüregi rákszűrési napot szervez a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézete a Magyar Rákellenes Ligával közösen.  /Társadalmi igény és támogatás esetén a szűrés rendszeres megszervezését tervezzük./

A szűrés időpontja: 2013. november 28. csütörtök, 10-18 óráig
A szűrés helye: 1088. Budapest, Szentkirályi u. 40. Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet

A szűrés előzetes bejelentkezés alapján történik.

Bejelentkezés, előjegyzés: +36 1-3176600/60744

Hazánk első helyet foglal el Európában a szájüregi rákok gyakoriságának és halálozásának vonatkozásában. Ez jelenleg megközelítőleg 3500 főt érint évente, akiknek csaknem fele meghal a későn felfedezett szájüregi daganat miatt. A korai felismerés nagyon fontos, mert az időben elkezdett gyógyítás életet menthet.

Jól bizonyított kockázati tényezők a rendszeres dohányzás, alkoholfogyasztás, illetve ezek együttes megléte, ajakrákok esetén a fokozott UV sugárzás (túlzott napozás, szolárium használat), a HPV vírusfertőzés, valamint korábbi daganat a fej-nyak régióban, immunhiányos állapot, alultápláltság, rossz szájhigiéné.

Az önvizsgálat akár életmentő lehet. Rendszeresen ajánlott tudatosan áttekinteni szájüreget a szájápolás során, a következő jelekre érdemes figyelni: az ajkakon, illetve a szájüregben más okkal nem magyarázható, körülbelül 2-3 héten belül nem gyógyuló sebek, a szájüregben, nyakon kialakult duzzanatok, a szájnyálkahártyán kialakult elszíneződések, különösen a piros és a fehér foltok esetén feltétlenül ajánlott felkeresni fogorvost.

A kockázati tényezők megismerése és ezek elkerülése, az önvizsgálat, illetve a rendszeres fogorvoshoz fordulás a legfontosabb teendő a szájüregi rákok elkerülésében illetve korai felismerésében.