Az idei Kutatók éjszakáján több mint százhúsz program várja az érdeklődőket a Semmelweis Egyetemen, sok újdonsággal.

Ezen az éjszakán olyan speciális laborokba, különleges helyekre juthatnak be, mint például a bonctermek (Dr. Csont, Boncterem az ‘otthonunk’), tanúi lehetnek többezer éves múmiák virtuális „kicsomagolásának” és modern orvosi vizsgálatának (Megszólal a sírvilág). A nanotechnológiával is megismerkedhetnek (Áldás vagy átok? Mi történik, ha egy nanomolekula az élő szervezetbe jut?), valamint olyan eszközökkel is találkozhatnak, mint például az atomerő-mikroszkóp vagy a lézercsipesz (A nanovilág rejtelmei). Bárki kipróbálhatja, hogyan vág az elektromos sebészkés (Vérzés nélkül vág az elektromos sebészkés), hogyan lehet DNS-t vagy bőrsejtet izolálni (A genetikai diagnosztika útvesztőjében), sőt akár haza is vihetik saját DNS-üket (Vidd haza a DNS-ed). Kifejezetten a videó játékokon edződött gyerekeket várják a videó-endoszkópos sebészeti gyakorlaton (Nintendo sebészet), és a központi helyszínen is a Dürer Rendezvényházban (Ajtósi Dürer sor 19-21.), ahol ismert sportolókkal is találkozhatnak. Testközelből láthatják a szív-CT (Bepillantás a szív koszorúereibe: Célkeresztben az infarktust okozó plakkok, A CT-vizsgálattól a műtőasztalig), vagy az egyedülálló, magyar gyártmányú SPECT-CT működését (Az élő test virtuális felszeletelése). Akár saját agyuk érhálózatát is megvizsgálhatják (Az agyat ellátó erek ultrahangos vizsgálata), hiszen önként jelentkezőkön szemléltetik majd a vizsgálatot. A laborbemutatókon kívül érdekes előadásokat is hallgathatnak, megtudhatják mi köze egymáshoz a botoxnak és a fejfájásnak (Botox-kezelés migrénben, avagy ki tudunk-e szúrni a fejfájással?), illetve az élet meghosszabbításának titkairól is hallhatnak (Ha fiatalok akarunk maradni, az öregedést kell ismerni).

Több szűrésen is részt vehetnek a Semmelweis Egyetem orvosai segítségével: az Elméleti Orvostudományi Központban érfalrugalmasság-mérés, testösszetétel-meghatározás (Szűrővizsgálat) lesz, a Fogorvostudományi Kar Oktatási Centrumában részt vehetnek szájrákszűrésen (Csendes gyilkos: a szájüregi rák – előzzük meg együtt). Idén rendkívüli akcióval, 24 órás szív- és érrendszeri szűrővizsgálattal (24 órás ingyenes szív- és érrendszeri szűrés) is készül az egyetem Városmajori Klinikája, ahol ha szükséges, a szív-CT vizsgálatot is azonnal elvégzik. A legtöbb helyszín között ingyenes Semmelweis buszjárat közlekedik.

A Semmelweis Egyetem összes programja megtalálható az alábbi linken:
https://semmelweis.hu/hirek/files/2013/09/SE_Kutatok_ejszakaja_programlista_20130919.pdf

Kérjük mindenképpen jelezze, ha tudósítana valamelyik programról, nehogy helyhiány miatt ne jusson be! Czétényi Rita: 30/2696302, hirek@semmelweis-univ.hu