Kézbe veheti a világ egyik legkorszerűbb endoszkópos eszközét, sőt megpróbálhatja elvégezni élete első gyomortükrözését – természetesen nem emberen, hanem élethű bábún. A Semmelweis Egyetem interaktív programmal várja az érdeklődőket a Jövő Hídja eseményen, szeptember 21-én, a Nemzeti Múzeum kertjében felállított sátrában. A bemutatón megtudhatják, hogyan működik az eszköz, de az érdeklődők saját maguk is felfedezhetik, hogyan lát az endoszkóp, kipróbálhatják működés közben. Az endoszkóppal akár egy csecsemő, de egy felnőtt gyomor és bélrendszere is biztonsággal vizsgálható, a módszerrel számos betegség diagnosztizálható, így például az emésztőszervi betegségek többsége.

Magyarországon minden második felnőtt szenved valamilyen emésztőszervi betegségben. Ezek között a leggyakoribb a reflux, ami a stresszes életmód miatt a lakosság negyedét sújtja. Az ismert tünetek mellett (gyomorégés, hasfájás, regurgitáció) nem múló köhögéssel, de akár fülgyulladással is járhat. Egyre gyakoribb a lisztérzékenység (cöliákia) is, mely akár májgyulladás, meddőséget, csontritkulást is okozhat. Gyerekeknél is egyre nagyobb számban jelentkezik az allergiás bélbetegség – előfordul, hogy jól fejlődő, anyatejjel táplált csecsemő széklete véres, ennek oka az allergia.
Orvosaink endoszkópos videók és képek segítségével bemutatják azokat a leggyakoribb betegségeket, amelyek akár gyermekkorban, akár felnőttkorban előfordulhatnak (pl. reflux, lisztérzékenység, allergia, fekély, polip, stb.) Az érdeklődők a legfurcsább lenyelt tárgyak történetét is meghallgathatják.

Mindenkit szeretettel várunk a Jövő Hídja rendezvényen, a Semmelweis Sátorban!

Dátum: 2013. szeptember 21. 10:00-22:00
Helyszín: Nemzeti Múzeum kertje (Budapest, Múzeum krt. 14-16.)

Vágókép és interjú készítési lehetőség a helyszínen 13 órától.