Az országban elsőként a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján jött létre uroonkológiai osztály, mely 2008 óta Uroonkológiai Centrumként működik. Olyan szakemberek látják el a betegeket, akik urológusok és egyben onkológusok is, így megvalósult az a betegközpontú szemlélet, mely szerint az urológiai daganat szűrése, felismerése, diagnosztikája, műtéti kezelése és onkológiai ellátása is ugyanazon intézményben végezhető el. A felújított Uroonkológiai Centrumban évente 7-800 onkológiai kezelést végeznek, mindezt immár európai minőségben felújított, modern környezetben.

Semmelweis Egyetem Uroonkológiai Centrumában látják el a Közép-magyarországi térség urológiai daganatos betegeinek nagy részét. A megbetegedések között leggyakoribb a prosztatatrák, mely Európában és Magyarországon is az egyik vezető halálok. Korai felismeréssel a betegség gyógyítható, az irányított szűrés jelentősen javíthatja a túlélési esélyeket. Különösen az 50 év feletti és daganatos családi halmozódás esetén hasznos a célzott szűrés, korai felismerés.

E mellett a vesedaganatok előfordulása is meredeken emelkedik az utóbbi évtizedben. Rutinszerűen végzett ultrahang vizsgálattal lehetőség van a korai felismerésre. A fiatalkorban végzett here szűrővizsgálatok a növekvő számban előforduló hererák és a nemzőképességi zavarok felismerésében is segítenek. Mára kiderült, hogy a hólyagdaganatok keletkezésében a tüdőrák mellett egyértelmű szerepe van a dohányzásnak. Itt a megelőzés lehet a leghatékonyabb, az egészségügyi felvilágosítás szerepe kiemelt.

A felújított Uroonkológiai Centrumot dr. Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár és dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora adja át.

Időpont: 2013. szeptember 17. kedd, 14:00
Helyszín: Urológiai Klinika, magasföldszint (1082 Budapest, Üllői út 78/b.)

Az átadóra szeretettel várjuk!