Számos rejtett betegségre utalhat az, ha egy nőnek hullik a haja, de akár egy rosszul összeállított diéta, fogyókúra, vagy méregtelenítés is állhat a jelenség hátterében, amely miatt egyre több nő keresi fel a szakorvosokat – hívta fel a figyelmet Dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának docense.

haj1A haj és a körmök állapota a szervezet egészét képezi le. Így, ha például az anyagcsere folyamatokban vagy a hormonrendszerben valami felborul, akkor az rögtön tükröződhet a haj állapotában is. A tél végi időszakban, amikor a szervezet tartalékai kimerülnek (ráadásul általában ilyenkor kezdenek sokan fogyókúrázni is) gyakrabban jelentkezhet a hajhullás.

A hajhullás különböző, úgynevezett civilizációs betegségekre is utalhat Dr. Wikonkál Norbert szerint egyebek mellett ez is okozhatja, hogy egyre gyakoribbá válik ez a probléma. A stressz köztudottan számos szervi baj hátterében áll, így okoz a szervezetben változásokat, akár hajhullást.

haj2Hajhullás bekövetkezhet olyan súlyos betegséget (például tüdőgyulladást) követően is, amely lemeríti a szervezet energiaraktárait. Általánosságban is igaz, hogy a tápanyagok, nyomelemek, vitaminok hiánya megmutatkozik a hajhagymákban, így a hajhullás különböző hiányállapotokra (tápanyagok, nyomelemek, mikroelemek hiánya) is rámutathat, de utalhat lisztérzékenységre, vagy akár pajzsmirigy-gyulladásra is.

A bőrgyógyász szerint az esetek többségében van megfelelő terápia, ám ahhoz fel kell tárni a valódi okokat, amely akár hónapokig is eltarthat. Maga a kezelés is hosszú, akár fél évig tartó folyamat, hiszen nem a hajat, hanem a hajhagymát, és végső soron a pácienst kell gyógyítani.