Tóth Ilona Emlékérem kitüntetést kapott Dr. Tulassay Tivadar akadémikus, a Semmelweis Egyetem volt rektora, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója. A Tóth Ilona Alapítvány azoknak ítéli oda az emlékérmet, akik alkotói, művészeti, oktatói tevékenységükkel Tóth Ilona, 1956 kapcsán vértanúhalált halt szigorló orvosnő emlékét ápolják, megőrzik a jövő számára.

Mint az a méltatásban elhangzott, a Körmendy Béla akadémikus és felesége által 2005-ben létrehozott alapítvány ezzel a díjjal szeretné megköszönni Dr. Tulassay Tivadarnak azt, hogy csaknem egy évtizede támogatja a Tóth Ilona emlékét megőrző tevékenységet. Dr. Tulassay Tivadar elmondta: Tóth Ilona üzenete számára az, hogy az igazság akkor is igazság marad, ha egy ember mondja, és akkor is, ha senki. Ez az, amit megpróbál tanítványainak is továbbadni – tette hozzá.

Az alapítvány minden évben Tóth Ilona Díjat is adományoz olyan kitűnő tanulmányi eredményű fiatal orvostanhallgatóknak, akik munkásságukkal, életvitelükkel méltók Tóth Ilona önfeláldozó szellemiségéhez. A díjat idén Dr. Toldi Gergely, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának neonatológus rezidense kapta.