Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. április 21.
168726 Összes oltás
13760 Beoltott Semmelweis Polgár

Magyarországon még mindig megfullad évente több mint 100 beteg asztmás roham következtében. Az országban negyedmillió nyilvántartott asztmás ember él, többségük betegsége biztosan allergiás eredetű. A levegő pollentartalmát a szárazság, a meleg, a napsütés és a szeles idő tovább fokozza.

Az asztmások többsége nem kellene, hogy védtelen legyen – emeli ki Dr. Losonczy György, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika igazgatója. Az elmúlt 10-15 évben széles körben elérhetővé váltak a különféle inhalációs gyulladásgátló és hörgőtágító antiasztmatikumok. Az OEP 90%-os támogatást biztosít, ha használatukat tüdőgyógyász szakorvos javasolja. Azonban szakmai berkekben közismert, hogy az asztmás betegeknek csak egy kis töredéke követi az orvos utasításait a fenntartó antiasztmatikus szereket illetően – hívta fel a figyelmet Dr. Losonczy György a problémára. A tünetek teljes gyógyszeres kontrollja fontos lenne pollenszezon alatt és pollenszezonon kívül is, de sajnos a betegek sokszor kevesebbel is megelégszenek. Tavasszal – vagy már februárban – érdemes kikérni az orvos tanácsát a megelőzésről, mert még a jól beállított, kontrollált asztmás beteg tünetei is biztosan megjelennek, ha a pollenkoncentráció fokozottá válik.

Az érintett betegeket meg kell tanítani a tudatos tünetmegelőző magatartásra, vagyis arra, hogy a szezonon kívüli antiasztmatikus terápia szezonban elégtelen. A problémával együtt lehet élni, jó példa erre, hogy több olimpiai bajnok is asztmás. Megfelelően megválasztott és nagyobb dózisban alkalmazott gyógyszerekkel a pollenszezon által okozott állapotromlás megelőzhető. Az asztmás betegeknek egy kis hányadában nagyobb dózisú inhalációs szerekkel sem lehet uralni a tüneteket, számukra különösen megfontolandó a pollenszezonra való tudatos „felkészülés”, az orvossal tartott szoros kapcsolat és a fenyegető tünetek felismerése. Az allergiás asztma bronchiale ma már nem halálos, mégis csaknem minden harmadik napon megfullad egy beteg. Ahhoz, hogy ez a szám nullára csökkenjen, tanulási-tanítási folyamatra van szükség – fűzte hozzá Dr. Losonczy György.

További információ, sajtókapcsolat: 06-30-269-6302 /Semmelweis Egyetem szerkesztőség, ügyeleti telefonszám/