A hosszú hétvégén nem csak szép napos idő, hanem erős UV sugárzás is várható, amire ilyenkor teljesen felkészületlen az ember bőre – figyelmeztetett Dr. Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőr, Nemikórtani és Dermatoonkológiai Klinika docense.

A bőrgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő napokban nagyon nagy a kockázata a leégésnek. Az emberek kimennek a szabadba, elmennek strandra és nem gondolnak arra, hogy tavasszal is le lehet égni – tette hozzá.

Dr. Wikonkál Norbert azt tanácsolja mindenkinek, hogy ne menjenek a napra a 11 és 15 óra közötti időszakban. Leszögezte: ez a legfontosabb védekezés a magas UV sugárzás ellen. Javasolja továbbá, hogyha a pólót le is veszi valaki a napon, akkor is maradjon rajta sapka és folyamatosan viseljen napszemüveget.

Kiemelte: fontos a minimum 30 faktoros napvédő használata. Véleménye szerint az emberek sokszor takarékosan használják a napvédő termékeket és az a hamis illúzió alakul ki bennük, hogy nem éghetnek le. A napon rendszeresen újra és újra be kell kenni magunkat, ezt nem lehet elégszer elismételni – hangsúlyozta. A bőrgyógyász megjegyezte: a szoláriumozással nem lehet felkészíteni a bőrt arra, hogy jobban bírja a napot.

Ha mégis megtörténik a baj, és valaki annyira leég, hogy a hideg is rázza, akkor nem szabad habozni, minél hamarabb be kell menni a bőrgyógyászatra – mondta a docens.