Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. április 21.
168726 Összes oltás
13760 Beoltott Semmelweis Polgár

A legtöbb ember egy helyen, egy időben, egyszerre használjon interdentális, azaz fogköztisztító fogkefét – a Fogorvostudományi Kar Guinness Rekordkísérlettel hívja fel a figyelmet a szájápolás alternatíváinak megismerésére, a szájhigiéné fontosságára április 12-én 17 órakor az Orczy-kertben.

2012 a Prevenció Éve a Semmelweis Egyetemen. Magyarországon népbetegségnek számít a fogszuvasodás és a fogínygyulladás, mely a lakosság közel 100%-át érinti. Egy 16 éves magyar fiatalnak háromszor annyi rossz foga van, mint az EU valamely másik tagállamában élő kortársának. Az emberek többsége csak akkor megy fogorvoshoz, ha muszáj, sokan több, mint egy évig használják ugyanazt a fogkefét, kevesen ismerik a kiegészítő eszközöket.

A helyes fogmosás mellett a professzionális szájhigiéné kiegészítője az interdentális fogkefe. A speciális fogkefe feje kicsi, segítségével közvetlenül tisztíthatóak a hagyományos fogkefével nem hozzáférhető részek is. A gyógyszertárban, többféle formában és méretben beszerezhető spirálkefék szerkezetüket tekintve az üvegtisztító kefékhez hasonlítanak, és ahhoz hasonló módon tisztítanak. A kefék közepén futó drótszálat 2-5 mm-es sörték veszik körül. Különösen azoknak ajánlott a használata, akik például szorosan illeszkedő fogaik miatt hajlamosak a fogak érintkező felületeinél kialakuló fogszuvasodásra, valamint javasolt fogpótlások, hidak, koronák, implantátumok és fogszabályozók esetén.

A fogak és a fogíny közötti rés kb. 2-3 milliméter mély és csak 1 milliméter széles, így könnyen elképzelhető, hogy egy ilyen kis helyre a fogkefe feje nem tud elérni. Az interdentális fogkefét – a hagyományoshoz hasonlóan – egyszerűen kézbe kell venni és oda-vissza mozgatni a fogközökben, így jóval könnyebb használni, mint a fogselymet.

Mivel a fogközök mérete különböző, ha valaki megpróbálja beleerőltetni a résekbe a fogkefe fejét, a fogzománc kopását is okozhatja. Ezért egyes, több darabos szettekhez speciális fogközmérő stiftet is mellékelnek. A fogpiszkálóhoz hasonló, sávonként más színű eszköz színkód alapján mutatja a fogköz méretét, így meghatározható, melyik kefe melyik fogközhöz használható.

A professzionális szájhigiéné elérését több alternatív eszköz is segíti. A szájzuhanyt például szinte kizárólag a fogágyműtéten átesett betegeknek és a ragasztott fogszabályzót viselőknek ajánlják, míg a fogselymet szoros fogsor esetén javasolják a szakemberek.

A nyelvtisztító kefék legömbölyített, puha sörtéi, valamint a nyelvkaparók a nyálkahártya megsértése nélkül távolítják el az élelmiszerekből a nyelv érdes felületén visszamaradó fehérjéket, amelyek a kellemetlen lehelletet okozzák. Ezeknek köszönhetően a fogak lepedékessége is csökken, a tiszta nyelvbimbókkal pedig az ízérzet is intenzívebbé válik.

A szájvizek a mindennapos szájápolás hasznos kiegészítői. Alapos szájöblítéssel megakadályozható a fogínybetegségek és egyéb szájfertőzést okozó baktériumok elszaporodása, mivel hatékonyan csökkentik a lepedékképződést. Az antibakteriális szájvizek olyan helyekre is eljutnak, ahová a fogkefe és a fogselyem sem ér el. Egyes készítmények még az enyhe torokgyulladás tüneteit is csökkentik.

A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar diákjai és oktatói az egészségnapon fogászati és szájhigiénés tanácsadást tartanak, de a programok között szerepel vércukorszint-, vérnyomás-, testtömeg-, haskörfogat és testzsírszázalék mérés, látás és színlátás vizsgálat, táplálkozási tanácsadás és tömeges aerobic is.

A Guinness Rekordkísérlet
helyszíne: Budapest, Orczy-kert
Időpontja: 2012.04.12. 17 óra

További információ, sajtókapcsolat: Szuchy Zsuzsanna +3620/663-2054

Fotók: www.attekovacs.com