Sir George Radda a világ egyik legismertebb tudománypolitikusa. A magyar származású kémikus munkájának köszönhetjük, hogy ma már rutineljárásnak számít az MRI-vizsgálat a klinikumi gyakorlatban. Eredményeiért 2000-ben lovagi címet kapott az angol királynőtől. Az Oxfordi Egyetem professzora most azért látogat Magyarországra, hogy átvegye a Semmelweis Egyetem legrangosabb tudományos díját, a Semmelweis Award-ot.

Sir George Radda tanította meg a világot arra, hogy az akadémiai kutatást hogyan lehet átvinni a gyakorlatba, vagyis az emberi élet minőségét javítva bevezetni pl. a gyógyítás, a diagnosztika területén, majd, ezt a fajta tudást alkalmazni az egyes országok gazdasági és a tudományos felvirágoztatására. Anglia és a rohamosan fejlődő Szingapúr vezető tudománypolitikusa az orvos-technológia iparággá fejlesztésében látja Magyarország kiugrási lehetőségét. Erről, a világ élvonalába tartozó magyar tudományterületekről, és a tudomány XXI. századi lehetőségeiről is beszél a Semmelweis Egyetemen.

A Semmelweis Budapest Award-ot második alkalommal adják át. A díjat 2009-ben alapította az egyetem Szenátusa. Az elismerést olyan nemzetközileg elismert eredményeket felmutató, az orvosbiológiai kutatások terén aktív külföldi tudós kaphatja, akinek teljesítménye méltó az egyetem névadójának szellemiségéhez. Feltétel továbbá, hogy a kitüntetett személy kutatásai az emberiség javát szolgálják, valamint új utat mutassanak az élő természet megismeréséhez. A 10.000 eurós pénzjutalommal járó díjat tavaly első alkalommal Jeremy K. Nicholson, a londoni Imperial College professzora vehette át.

Interjú lehetőség (előzetes egyeztetéssel):

  • Sir George Radda
  • Dr. Kellermayer Miklós, rektorhelyettes, Semmelweis Egyetem

Vágóképek: f-MRI vizsgálat és multifoton mikroszkóp

Helyszín:

Semmelweis Egyetem EOK (Elméleti Orvostudományi Központ)
Cím: 1094 Budapest, Tűzoltó u. 37-47.

Időpont:

2011. október 28. (péntek) 9.00 óra

Sajtókapcsolat:

Kovács Eszter, sajtófőnök 06-20/663-2206