A pozitív pszichológia jegyében: A stressztől a boldogságig címmel kedden kezdődött a budapesti, a szegedi, a pécsi, és a debreceni orvostudományi egyetem magatartástudományi intézeteinek éves rendezvénye Gödöllőn.

Dr. Stauder Adrienne, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének egyetemi docense, aki egyben a szervezőbizottság elnöke a Gödöllőn tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: azért fontos ezzel a témával az orvoslás szintjén is foglalkozni, mert a magyarok hajlamosak a negatív gondolkodásra, amellyel saját magunknak okoznak stresszt, felerősítik a negatív hatásokat és ez hosszú távon tovább rontja az egészségi- és a lelkiállapotukat. Mint mondta, ha az emberek képesek a pozitív gondolkodásra, akkor a nehéz helyzeteket is jobban kezelik.

Stauder Adrienne arról is beszélt, hogy a pozitív gondolkodás megtanulható. Véleménye szerint fontos, hogy az orvosok is megértsék ezeket a bonyolult pszichológiai mechanizmusokat, és az egészségügyi szakdolgozókat is fel kell készteni erre.

Dr. Barabás Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Magatartástudományi Intézetének vezetője a sajtótájékoztatón fontosnak tartotta kiemelni, hogy az éves összejöveteleknek köszönhetően az intézetek dolgozói között baráti háló alakult ki, és kölcsönösen segítik egymás munkáját, együttműködnek a kutatásokban.

Az egyetemi docens hozzátette: a magatartástudományi napok lehetőséget adnak a tapasztalatcserére, az oktatás speciális ügyeinek az áttekintésére és biztonságos terepen mutatkozhatnak be eredményeikkel a fiatal kutatók.

A pozitív pszichológia a pszichológia tudomány új ága, amely nem a lelki betegségek, zavarok okait és kezelését tanulmányozza, hanem a boldogság, az értelmes élet, a személyiség erősségeinek kutatására helyezi a fókuszt. Arra keresi a választ, hogy egyes emberek miért képesek még nehéz élethelyzetekben is sikeresen megküzdeni, megtartani lelki és testi egyensúlyukat, derűjüket.

A kétnapos konferencián több mint százan vesznek részt: a budapesti, pécsi, szegedi és debreceni egyetemek orvostudományi karain oktató, kutató szakemberek, valamint a magatartásorvoslási módszereket a betegellátásban alkalmazó klinikusok.

További információk: www.selyesociety.hu

Kapcsolattartó: Raduch Csilla, tudományos titkár, radcsi@net.sote.hu, 210-2930/56127