A rák a DNS igénye lehet az ősi állapotokhoz való visszatérésre. Az ősi, archaikus makromolekulák vizsgálata közben kiderült, hogy az ősi DNS nem öregedett, az őssejtek értek, szaporodtak, de nem haltak meg. Az évmilliós fejlődés során az ősi gének mutálódtak, és a többsejtű szervezetek ”rendőrállamának” szolgálatába kellett állniuk. Ezek az elnyomott DNS-ek máig próbálják visszanyerni korábbi állapotukat, amikor korlátlanul szaporodhattak. Ezen elmélet alapján a rák nem betegség, hanem visszaalakulás. Így a rák keletkezésének legfőbb okai a különböző fertőző betegségek, gyulladások és epigenetikai tényezők, amelyek bizonyos RNS molekulákon keresztül aktiválják a rák-géneket. Ha a ”fiatalabb” gének, amelyek addig elnyomták az ősi géneket, valami miatt elromlanak, bekapcsolódhatnak azok a tumorért felelős ősi gének, amelyet addig a magasabban fejlett gének kikapcsolva tartottak.

Az ősi gének RNS-szabályozási útvonalainak megismerésével ezeket a bizonyos ősi géneket a jövőben ki lehet kapcsolni a betegekben, ami a személyre szabott orvoslás felé mutat.

A témáról Dr. Sinkovics József, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének alapító tagja tart előadást május 11-én 13.30-kor.

Dr. Sinkovics József 1948-50 között tanársegéd, majd adjunktus volt a mai Semmelweis Egyetem elődjének Orvoskari Mikrobiológiai Intézetében. Az akori hatalom politikai okokból bebörtönözte, ahonnan 1953 végén teljes felmentessel (nem követett el bűncselekményt) szabadult. Még a börtönben kezdte írni az első magyar virológiai könyvet, ösztöndíjjal a New Jersey-i Rutgers Egyetemre került, de dolgozott orvosként Houstonban a Rákkutató Központban. Itt mutattak ki először vírusrészecskéket a különböző tumorokban. Közben a St.Joseph Rákkutató Intézet orvosigazgatójává és a University of South Florida professzorává nevezték ki. Mind a kísérleti rákkutatás, mind a klinikai onkológia területén jelentős eredményeket ért el.

Dr. Sinkovics József máig aktívan dolgozik, soha nem szakadt el Magyarországgal, elsősorban az Orvosi Mikrobiológiai Intézet munkatársaival, akik közül többen vendégkutatóként Intézetében dolgoztak. A hazai kutatók külföldi lehetőségeit elősegítő munkájáért a Kaposi Mór kutatási Alapítvány ezüst Plakettel tüntette ki.

További információ az előadásról, interjúkészítés és egyeztetés: Prof. Dr. Nagy Károly, Orvosi Mikrobiológiai Intézet igazgatója: +3620-825-9714