2011. április 26-án döntenek a honatyák a beltéri dohányzást szigorító  törvény sorsáról. Érdemes figyelembe venni, ez a törvény milyen előnyökkel járhat a lakosságra nézve.

A dohányfüst több mint négyezer egészségre káros anyagot tartalmaz, például kátrány, szénmonoxid, nikotin, radioaktív polónium, arzén, melyek között négyszáz rákkeltő anyag van. Az ELTE 2010-es vizsgálata kimutatta, hogy a magyar felnőttek 36,1%-a dohányzik, férfiak 40,6%-a, míg a nők 31,7%-a. Magyarországon pedig évente 8000 ember hal meg tüdőrákban.

A 1999. évi XLII. a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvény kimondja, hogy nem szabad dohányoznimunkahelyen, e törvényben, külön jogszabályban, valamint a munkáltató rendelkezései szerint meghatározott esetekben”. Ennek ellenére mégis a magyar lakosság egy része dohányfüstben kénytelen dolgozni.

A vendéglátóhelyek többségében jelenleg az a szabályozás van érvényben, melynek köszönhetően szeparált helységeket kell kialakítani. A legutóbbi magyar tanulmány is kimutatatta (http://www.akademiai.com/content/x354t01040hg4815/fulltext.pdf), hogy azokban a szeparált helységekben, ahol dohányoztak, a nemdohányzó részen a WHO által javasolt egészségügyi határérték közel tízszerese volt a veszélyes füst-összetevők átlagos szintje, mely komoly tényekkel támasztja alá az átfogó dohányfüstmentes szabályozás szükségességét.

Számos külföldi vizsgálat kimutatta a teljes dohányfüst tiltással rendelkező szabályozás pozitív egészségügyi hatásait: a törvény bevezetése után néhány hónappal több országban 20-30%-kal csökkent az akut szívinfarktusok száma. A new yorki beltéri dohányzást szigorító szabályozást követő évben 3,813 infarktussal felvett beteggel kevesebb került ellátásra a régióban, amellyel 56 millió dollárt spórolt az egészségügy. Angliában 2.4%-kal csökkent a kórházi ambulanciákon szívinfarktussal felvett betegek száma (1200 betegfelvétellel kevesebb történt).

A dohányzás következtében a szívet tápláló koszorúereken is plakkok alakulnak ki, melyek előbb szűkítik, majd később elzárják az ereket, anginát illetve szívinfarktust okozva. A plakkok egy része azonban hirtelen, figyelmeztető tünetek nélkül okoz koszorúér elzáródást és a betegek harmadánál hirtelen szívhalált. A Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában évente 1500 szívinfarktusban szenvedő beteget látunk el, többségük aktív dohányos, vagy passzív dohányzásnak kitett személy.

Az infarktust egy úgynevezett vulnerábilis plakk megrepedése okozza, amely az érelmeszesedés folyamatának már korai fázisában megjelenhet (a rizikófaktoroknak köszönhetően), gyakran panaszmentes egyénekben. A koszorúerek megbetegedésének korai, pontos diagnosztikájára egyre nagyobb az igény, melyben a szív-CT fontos szerepet játszik. A Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában átadott 256-szeletes CT Közép-Európában egyedülálló berendezésként a szív-CT-k legújabb generációját képviseli. A 256-szeletes CT két szívdobbanás alatt képes ábrázolni a szívet, a koszorúereket és a koszorúereken lerakódó plakkokat. A sok szeletnek köszönhetően kitűnő képminőség érhető el alacsony sugárdózis mellett.

A Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában néhány hete üzembe helyezett szív-CT készülékkel értékes eredmények nyerhetők a szív koszorúereinek állapotáról. Már 30-40 éves dohányos személyekben is megfigyelhető a koszorúereken kialakuló plakk, melyet a koszorúér vizsgálat végén meg lehet mutatni és hangsúlyozni, hogy ha nem függeszti fel a káros szenvedélyét, az infarktushoz vezethet. A háromdimenziós képek hatása erőteljes. A betegek többsége saját szívét és megbetegedett koszorúereit látván leteszi a cigarettát.

Mindezek ismeretében, a zárt téri dohányzás tiltására vonatkozó törvényjavaslat szavazása előtt a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja lehetőséget biztosít a 2011. április 22-én a szív-CT vizsgálat személyes megismerésére, vágóképek és interjúk készítésére.

Helyszín:

Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ

1122 Budapest, Határőr út 18. CT labor (alagsor)

Prof. Dr. Merkely Béla, igazgató, Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ, Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke

Dr. Maurovich Horvat Pál, Klinikai orvos, Harvard Egyetem kutatója, Magyar Kardiológusok Társasága Szív-CT Munkacsoportjának vezetőségi tagja

Tel.: +36-1-458-6840 Fax: +36-1-458-6842

www.kardiologia.hu

www.heartcenter.hu