A műtét és az utána következő első éves kezelés, ugyanannyiba kerül, mint az egy éves dialízis, az azt követő években pedig a töredéke a dialízisre fordított összegnek.

 

„A transzplantáció olyan multidiszciplináris terület az orvostudományban, mint a legfelszereltebb hadászati repülőgép a fegyverarzenálban. Itt mindent kell tudni. Belgyógyászok, gyerekgyógyászok, hematológusok, immunológusok, sebészek, pszichológusok, nephrológusok, patológusok, pedagógusok együttműködése szükséges ahhoz, hogy a visszafordíthatatlan betegség tudatát, a család fel tudja dolgozni, hogy megfelelő állapotban, és időre lehessen felkészíteni a beteget a szervpótló kezelésre, és hogy a kezelésről nagyon gyorsan a transzplantációra tudjon jutni. Ugyanis egy transzplantáció sokkal költséghatékonyabb, mint egy tartós „szervpótló kezelés.” – mondta a Semmelweis Egyetem mai sajtótájékoztatóján Dr. Tulassay Tivadar, az intézmény rektora.

A hazai transzplantációk közül a legtöbb vesetranszplantáció. Évente 300 átültetésre van lehetőség, melynek felét itt, a Semmelweis Egyetemen végezzük. Évente kb. 15 gyermeknél van szükség veseátültetésre az országban. Február 3-án egyszerre 3 gyerek születhetett újjá. Ez országosan is egyedülálló, de természetesen ez nem egy sebész eredménye, hanem csapatmunka. Ahhoz, hogy egy transzplantáció sikeres legyen, egyszerre 100 diplomás összehangolt munkájára van szükség – mondta Dr. Langer Róbert, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója.

Az évi körülbelül 150-160 donor nem elégséges ahhoz, hogy a várólistán lévő betegek hasonló esélyekkel rendelkezzenek a közel kétezer donort prezentáló Eurotransplant közösséggel való összehasonlításban. Szervektől függetlenül a gyermek recipiensek egy nagyobb poolból nagyobb eséllyel jutnak szervhez, itthon pedig ha ritkán, de mégis van gyermek donor, nem biztos, hogy vércsoportban, méretben megfelelő beteg található a várólistán. Riasztó adat, hogy 2008-ban a rendelkezésünkre álló vesék 3 százalékát nem tudták beültetni vércsoportazonos recipiens hiányában a kis ország mivoltunk miatt, egy nagyobb közösség részeként ez nem fordulhatott volna elő.

Az Eurotransplant kész algoritmussal és bevált logisztikával vár bennünket. A néhány éve még a nálunk sokkal kevésbé fejlett Horvátország a 3 éve történt csatlakozása óta drámai fejlődésen ment át, idén már az európai élmezőnyhöz zárkózott fel, messze túlhaladva a magyar aktivitást, az ő példájuk és Szlovénia hasonló tapasztalatai igen bátorítóak számunkra.

További képek: itt

Háttéranyag: itt