Műtőben az intelligens sebészeti eszköz. Az ország három pontján tesztelik a világhíres magyar szabadalmat, amely már műtét közben tájékoztatja az orvost, hogy ép, vagy rákos sejtettel találkozott-e. Jelenleg daganatos kutyákat mentenek a speciális szikével, de a kutatóegyetemi támogatásnak köszönhetően az év végén már humán műtéteknél is alkalmazhatják a sebészek.

Dr. Takáts Zoltán, a Semmelweis Egyetem (SE) kutatója fejlesztette ki az eszközt, melyre már a Harvard Medical School és a World’s Best Technology (WBT) fóruma is felfigyelt. A találmány lényegesen felgyorsítja a biológiai szövetek analízisét, csökkenti a ráksebészeti vizsgálat időtartamát, ugyanakkor megnöveli annak pontosságát, azaz képessé teszi az orvost arra, hogy gyorsabban és jobban döntsön a gyógyszer kiválasztásáról és adagolásáról. Az eszköz fő alkalmazási területe a ráksebészet, az érsebészet, illetve a bőrgyógyászati és a plasztikai sebészet.

2011. az innováció éve a Semmelweis Egyetemen, hiszen az intézmény tavaly nyerte el a Kutatóegyetem címet; az ehhez kapcsolódó fejlesztési programra 3 milliárd Ft támogatást kapott a következő három évre a TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KMR pályázat keretében, melynek témája a “Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen”.

 

Sajtótájékoztató időpontja:

  • 2011. március 17. (csütörtök) 11.00 óra

Sajtótájékoztató helyszíne:

  • Semmelweis Egyetem (SE),
  • cím: Budapest VIII. ker. Üllői út 26. 1. emelet

A sajtótájékoztató résztvevői:

  • Dr. Tulassay Tivadar, rektor 2011 az innováció éve a Semmelweis Egyetemen 1100 – 1105
  • Dr. Tóth Miklós, tudományos és innovációs rektorhelyettes Kutatóegyetem 1105 – 1110
  • Dr. Takáts Zoltán, kutató Intelligens sebészeti eszköz jelene és jövője  1110 – 1115
  • Interjúk és vágóképek 1115 – től

Sajtókapcsolat: Kovács Eszter 20/663-2206 és Szuchy Zsuzsa 20/663-2054

További információk az intelligens sebészeti vágóeszközről: itt