Ha gyermekünk náthás, folyik és viszket az orra, tüsszög, könnyezik a szeme, fáradt, vagy hirtelen figyelmetlenné válik az iskolában, lehet, hogy allergiás. Az első tünetek már 3-4 éves korban jelentkezhetnek, de az allergiás nátha főként a fiatal felnőttek megbetegedése. Minél korábban kezdjük el a gyógyszeres kezelést, annál enyhébbek a tünetek, és kisebb a szövődmények kockázata is.

 

A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti Klinikájának adatai szerint az utóbbi években világszerte emelkedik az allergiás betegségben szenvedők száma. Ma Magyarországon a lakosság egynegyede küzd a betegséggel, a hajlam pedig öröklődik. Ha mindkét szülő allergiás, akkor az öröklődés valószínűsége 50%, ha pedig valamelyikük asztmás megbetegedésben is szenved, akkor a valószínűség akár 70 százalék is lehet.

Ma már a rendelkezésünkre álló gyógyszerek széles spketruma lehetőséget ad a tünetek enyhítésére, a betegség kezelésére. A terápia során legfontosabb a megelőzés, az allergének maradéktalan eltávolítása, bár az utóbbi szinte lehetetlen. Így a tüneti kezelés alapvetően a gyógyszerekre támaszkodik, melyet a panaszok súlyossága szerint, lépcsőzetesen állítunk be.

A gyógyszeres kezelések egyik, szakmailag sikeres, de kevéssé ismert része az immunkezelés, mely képes módosítani a betegség természetes lefolyását. A betegséget kiváltó anyagot tisztított formában, fokozatosan emelkedő mennyiségben kapja a beteg, így szervezete hozzászokik az adott allergénhez, akár teljesen tünetmentessé is válhat. Az immunterápia azért jelentős az allergia kezelésében, mert csupán ez képes a tüneteken kívül az allergia okára is hatni. A kezelés hossza minimum 3 év, célja elsősorban a megelőzés.

A méz, a gyógynövényt tartalmazó teák, a virágportartalmú készítmények, a kozmetikumok és a propolisz is okozhatnak allergiás reakciót. A mogyoró virágzásával megkezdődött az idei pollenszezon. A február végétől- március elején kezdődő első időszakban a barkás növények és a fák virágoznak.

Érdekesség, Allergiás történelmi személyiségek:

  • Menes fáraó: Darázscsípés következtében halt meg.
  • Britannicus: Képtelen volt lovagolni heves orrfolyás és könnyezés miatt, így helyette mostohatestvére, Néró lett a császár.
  • III. Richárd: Eperfogyasztás után testén csalánkiütések keletkeztek, ezt ellenfelei megfélemlítésére is felhasználta. Azt állította, hogy a kiütést a vele szemben álló egyén okozta azzal, hogy hazudott neki vagy rosszindulatú tervet szőtt ellene.

További információ a témáról:

http://mediasarok.sote.hu/1962/allergias-orrnyalkahartya-gyulladas/

Interjúkészítési lehetőség: Dr. Krasznai Magdolna, egyetemi adjunktus, fül-orr-gégész, allergológus-immunológus

Sajtókapcsolat: Kovács Eszter, sajtóreferens 06-20/663-2206 és Szuchy Zsuzsa, PR-munkatárs 20/663-2054

Budapest, 2011. március 3.