Tények – este

TV2, Tények, 2011.02.17. 18:30:44-18:33:17

Mv.: – Jó estét kívánok!
Hazaengedték Magyarország legkisebb koraszülöttjét a kórházból. Sebastian most 5 hónapos. Nagyon korán, a terhesség 23. hetében született, alig 380 grammal. Hónapokig lélegeztették, volt már szemműtétje, és több csonttörése is. De már jól van.

R.: – Édesapja vigasztalja Sebastiant. Kicsit elfáradt. Sokan voltak körülötte az elmúlt napokban.

Cziglan Csaba édesapa: – Nagyon jó hangja van most már.

R.: – Sebastian most öthónapos. 380 grammal született a terhesség 23. hetében. Ezen a fényképen háromnapos volt, alig nagyobb egy felnőtt tenyérnél.

Cziglan Csaba édesapa: – Nagyon picike volt. Még ilyen pici babát nem is láttam.

R.:- Akkor még az orvosok sem tudták, hogy a kisfiú életben marad-e, vagy sem.

Cziglan Csaba édesapa: – Annyit mondott, hogy nem sok esélye van neki, mivel hogy túl kicsi súllyal, éretlen. És, de reménykedjünk. Reménykedjünk, hogy nem lesz baj.

R.: – Sebastian édesanyja a szülés utáni napon látta először a babát.

Farkas Melinda édesanya: – Volt egy előző terhességem is, a 24. héten szintén elveszítettük a babát. Aztán ugye ez, ezek a gondolatok, hogy ez még egyszer nem történhet meg velem.

R.: – A szülők végig az inkubátor mellett voltak.

Farkas Melinda édesanya: – Mi folyamatosan biztattuk és beszéltünk hozzá, meséltünk neki például.

Varga Péter klinikai szakorvos, I. sz. Szülészeti klinika: – Hát ez az ő nagy sikere, hogy, hogy sikerült életben maradnia.

R.: – Varga Péter, a nőgyógyászati klinika orvosa látta el először a koraszülött Sebastiánt.

Varga Péter klinikai szakorvos, I. sz. Szülészeti klinika: – Ami a Sebastianban egy kisebbfajta csoda azontúl, hogy, hogy életben maradt ilyen nagyon alacsony születési súllyal az az, hogy hálistennek úgy tűnik, hogy sikerült mindenfajta idegrendszeri károsodás nélkül átvészelnie.

Jaeger Judit osztályvezető, intenzív újszülött osztály: – klinikánk intenzív újszülött osztályán még nem volt ilyen kis súlyú koraszülött, aki életben maradt volna. Itt a 40 deka alatti súlykategóriáról beszélünk.

R.: – Jaeger Judit öt hónapon keresztül kezelte Sebastiant.

Jaeger Judit osztályvezető, intenzív újszülött osztály: – Volt egy lézeres szemműtétje retinaleválás miatt, az nagyon szépen megoldódott. Jól lát, azt tudom mondani. Voltak beavatkozásai egy csonttörés miatt, egy rögzítés, ez egy csontritkulásos csonttörés volt.

R.: – Magyarországon ő az első baba, aki 400 gramm alatt született, és egészségesen viszik haza a szülei. A világ születési ranglistáján 97 olyan 400 gramm alatt született gyerek van, akit sikerült így megmenteni.