1642       MTV 1

Híradó

M1, Regionális Híradó, 2011.02.17. 16:44:02-16:46:21

Novodomszky Éva: – Hazavihették a szülei a kórházból Magyarország egyik legkisebb koraszülöttjét. Az 5 hónapos Sebastian a terhesség 23. hetében 380 grammal született a Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. Orvosi csodának számít, hogy a csöppség éltben maradt. A világon ugyanis eddig kevesebb mint 100 olyan gyermeket sikerült megmenteni, aki 400 grammnál kisebb súllyal született.

R.: – Ő Sebastian. Öt hónapja született, Magyarország egyik legkisebb koraszülöttjeként, a Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti Klinikáján. Akkor mindössze 380 gramm volt, és 23 centi. Szinte elfért az ember tenyerében. Sokáig az is kétséges volt, hogy életben marad-e.

Farkas Melinda, Sebastian édesanyja: – Három hétig életveszélyes állapotban volt, aztán jöttek ezek a folyamatos fertőzések, tüdőgyulladás, egyéb fertőzések és ugye ilyenkor mindig megviselte ez a szervezetét és voltak ilyen pillanatok igen, hogy nagyon nehéz volt.

R.: – Orvosi csodának számít, hogy a csöppség életben maradt. A világon ugyanis eddig kevesebb, mint 100 olyan gyermeket sikerült megmenteni, aki 400 grammnál kisebb súllyal született.

Rigó János, egyetemi tanár, igazgató, Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika: – Ezeket a súlyos szövődményeket, amelyek általában ilyen éretlen koraszülöttnél fellépnek, sikerült megfelelően kezelnünk, úgyhogy jó állapotban, idegrendszeri szövődmények nélkül engedjük haza.

R.: – Sebastian most 2200 gramm, hazamehetett a szüleivel Vácra, de továbbra is folyamatosan ellenőrzik az állapotát az orvosok.

Bösenbacher Tímea, vezető konduktor, Fejlesztő Ház: – Kihasználva az egyensúlyszervnek az ingerlését, így is kiváltható pl. a kúszás.

R.: – És ez már egy fejlesztő központ. A koraszülött babáknak nagyobb esélyük van az idegrendszeri problémák, a hallás- és látáskárosodás kialakulására, mint időre született társaiknak. Ezért rendkívül fontos, hogy szakember segítse fejlődésüket.

Bösenbacher Tímea, vezető konduktor, Fejlesztő Ház: – Nagyon fontos a nyomon követés, mind a mozgás, mind az értelmi területeken, nyomon követjük a fejlődését, és, ha ebben bármilyen eltérést tapasztalunk, akkor jöhetnek különböző fejlesztő módszerek, terápiák.

R.: – Magyarországon csaknem minden tizedik gyermek idő előtt jön világra. Évente több mint 6000 kisbaba kezdi az életét az intenzív osztályon.