Mv.: – Egészségesen vitték haza a kórházból szülei Magyarország egyik legkisebb koraszülöttjét. A kisfiú a terhesség 23. hetében, csak 380 grammal született Budapesten. Orvosi csodának számít, hogy életben maradt. A világon ugyanis kevesebb mint 100 olyan gyermek él, aki 400 grammnál kisebb súllyal született.

R.: – Ő Szebasztián. Öt hónapja született, 23 centivel, alig volt nagyobb egy felnőtt tenyerénél.

Farkas Melinda, Sebastian édesanyja: – Már nagyon várnak a nagyszülők otthon, és ugye majd kijön a gyerekorvosunk, védőnő.

R.: – Orvosi csodának számít, hogy a csöppség életben maradt. A világon ugyanis eddig kevesebb, mint 100 olyan gyermeket sikerült megmenteni, aki 400 grammnál kisebb súllyal született.

Rigó János, egyetemi tanár, igazgató, Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika: – A súlyos szövődményeket, amelyek általában ilyen éretlen koraszülöttnél fellépnek, sikerült megfelelően kezelnünk, úgyhogy jó állapotban, idegrendszeri szövődmények nélkül engedjük haza.

R.: – Szebasztián most 2200 gramm. Bár hazamehetett Vácra, az orvosok folyamatosan ellenőrzik az állapotát.

Bösenbacher Tímea, vezető konduktor, Fejlesztő Ház: – Kihasználva az egyensúlyszervnek az ingerlését, így is kiváltható például a kúszás.

R.: – A koraszülött babáknak nagyobb esélyük van arra, hogy idegrendszeri probléma, a hallás- és látáskárosodás alakuljon ki náluk. Ezért fontos, hogy szakember segítse fejlődésüket.

Bösenbacher Tímea, vezető konduktor, Fejlesztő Ház: – Mind a mozgás, mind az értelmi területeken, nyomon követjük a fejlődését, és, hogyha ebben bármilyen eltérést tapasztalunk, akkor jöhetnek különböző fejlesztő módszerek, terápiák.

R.: – Magyarországon csaknem minden tizedik gyermek, vagyis körülbelül évi 6500 kisbaba jön idő előtt a világra. Az 1000 gramm alatti koraszülötteknek alig 10%-a maradt életben a 80-as években, ma már több mint 90%-uk.