Műsorvezető: – Ma engedik haza a klinikáról Magyarország legkisebb koraszülöttjét, aki jól van. A most öt hónapos baba a terhesség 23. hetében, 380 grammal látta meg a napvilágot a SOTE szülészeti klinikáján. A világon mindössze 97 olyan 400 grammnál kisebb súllyal született gyermek van, akit sikerült megmenteni. Hazánkban egyébként 100 csecsemőből 9 a koraszülött. Berek Patríciának a baba édesanyja válaszolt.

Édesanya: – Az első három hét az teljesen kritikus volt, lélegeztető gépek tartották végül is életben.

Berek Patrícia riporter: – 380 gramm. Az azért még koraszülötteknél is nagyon pici. Mit mondtak Önnek az orvosok, mennyi az esélye?

Édesanya: – Öt százalék esélyt kaptunk.

Berek Patrícia riporter: – Hála Istennek, Sebastian teljesen egészséges. Mit kell otthon tenniük, hogy a baba otthon is teljesen jó körülmények között tudjon fejlődni?

Édesanya: – Teljes orvosi ellátásra lesz szükség, ugyanúgy, folyamatos ellenőrzésekre. Volt egy szemműtéte, retinaleválás miatt még 1 kilós korában.

Berek Patrícia riporter: – De látni fog.

Édesanya: – Most már igen. Most már jól van.

– Jéger Judit vagyok, jó napot.

Berek Patrícia riporter: – A doktornőnek, azt hiszem, hogy külön gratulálhatok.

Jéger Judit: – Köszönöm. Nem én vagyok az egyetlen, akinek gratulálni kell, ez csapatmunka, itt az egész osztály dicséretet érdemel.

Berek Patrícia riporter: – Kijöttünk most innen az intenzív újszülött osztályról, de azért, innen, ahogyan rálátok például az egyik inkubátorra, meg többre is, olyan pici babák fekszenek ott, hogy még játék babának is kicsik lennének.

Jéger Judit: – Igen, ez így van. Nem ritka az 500 grammos újszülött az osztályunkon. Most is 750 gramm alatti súlykategóriából legalább 5-6 újszülöttünk fekszik az osztályon. Ha most születik egy 1 kiló körüli koraszülött a klinikánkon, annak a koraszülöttnek már több mint 90 százalék a túlélési esélye. Ugyanez a 80-as években 10 százalék alatt volt.