38 dekás volt zsebiliaba

Hazavihették a 2 kilósra gyarapodott Szebasztiánt

* Öt hónapig táplálták a koraszülött csecsemőt kórházi körülmények közt „A csodababának nincs szervi károsodása” Dr. Jeager Judit

BUDAPEST ó Tenyerében el-ringathatta volna édesanyja Szebasztiánt, aki születésekor mindössze 23 centiméter és 38 dekagramm volt. Az aprócska baba, aki a terhesség 23. hetén jött világra, valóságos csodafickó, hiszen alig öt hónap alatt elérte a két kiló húsz dekás súlyt, és tegnap végre hazamehetett a kórházból szüleivel.
– Még mindig remeg a gyomrom, ha visszagondolok arra a napra, amikor kiderült, hogy baj van – mesélte Farkas Melinda (29), aki az előző magzatát a terhesség 24. hetén vesztette el. – Az ultrahangvizsgálaton vették észre, hogy valami nem stimmel, és azonnal beszállítottak a Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára.
A kórházban császármetszéssel hozták világra a felfoghatatlanul picurka kisfiút.
– Magzati veszélyállapot miatt döntöttünk azonnali császármetszés mellett – mesélt dr.
Rigó János professzor, a klinika igazgatója. – A kicsinek gyenge volt a szívhangja és a keringése.
Úgy láttuk, még ennyire koraszülöttként is jobb esélyei lesznek az életben maradásra, mint az anyaméhben, ahol a méhlepény nem működött megfelelően. Szerencsére jól döntöttünk.
Az orvosok és az ápolók a nap minden pillanatában vigyáztak a minibabára, küzdöttek azért, hogy Szebasztián felépüljön. Megünnepeltek minden egyes dekagrammot, amit a kicsi felszedett. – Sok nehéz pillanatot éltünk át, hiszen az elmúlt öt évben harmincöt, 500 gramm alatti újszülöttből mindössze tíz maradt életben – mondta dr.
Jeager Judit, Szebasztián kezelőorvosa. – Szerencsére a mi csodababánknak az eddigi vizsgálatok szerint nincs sem idegrendszeri, sem érzékszervi károsodása.
A csöppnyi Szebasztián világviszonylatban is valódi rekorderbaba, aki helyet kapott a 100-as toplistán: a világ születési ranglistáján 97 olyan 400 gramm alatt született gyermek szerepel, akit sikerült megmenteni.
Farkas Melinda és Cziglan Csaba (29) számára ez a kisgyermek a legnagyobb ajándék az élettől.
– Bármilyen nehéz volt, éreztem, hogy végül minden jóra fordul, mert az én kisbabám nagyon akar élni, és mi nagyon akartuk őt – mondta mosolyogva a kék szemű édesanya.
B. A. Zs.

Népbetegség

a koraszülés

A koraszülöttség ma Magyarországon népbetegség, minden 8-10. gyermek idő előtt, vagyis a terhesség 37. hete előtt jön világra. Évente 6500 újszülött kezdi intenzív osztályon az életét. Az aprócska csecsemőknél a legnagyobb veszélyt a tüdő és az érzékszervek éretlensége, valamint az igen gyakran előforduló agyvérzés jelenti.
Mádai Erik (2,5) a várandósság 25. hetében jött világra, 73 dekásan. A kezdeti nehézségek ellenére a fiatalúr fejlettsége lassan utoléri időre született társaiét. Édesanyja, Mádai Kovács Bernadett ismét babát vár, immár 35 hetes terhes.

Képaláírás: Öt hónapos 2 kiló 20 dekagrammra gyarapodott Szebasztián, amikor a szülei hazavihették Képaláírás: Újszülött A terhesség 23. hetében 23 centisen és 38 dekagrammal jött a világra Szebasztián

A szerzői jogi törvény értelmében a médiafigyelésből származó újságcikkek tartalma nem többszörözhető, illetve más személyek részére nem továbbítható.