Videó megtekintése itt

Mv.: – Jól van a rekorder kisfiú. Ma engedték haza a kórházból azt a koraszülött kisfiút, aki mindössze 380 grammal született. Sebastian mára 2200 grammos, egészséges kisbaba. A most 5 hónapos kisfiúnak az orvosok kezdetben nem sok esélyt adtak a túlélésre, de mint mondták, a hihetetlenül erős élni akarása sokat segített.

Név nélkül: – A tenyeremnél egy picit nagyobb volt.

R.: – Ez az orvos vette a kezébe először a kisfiút. Sebastian akkor 380 gramm és 24 centiméter volt. A magzatnál a terhesség 23. hetében diagnosztizáltak rossz szívhangot és keringési rendellenességet, ezért császármetszéssel segítették világra. Az orvosok 10% esélyt adtak a túlélésre.

Jeager Judit, szakorvos, Semmelweis Egyetem: – Nálunk a klinikán az elmúlt 5 évben 35 félkilós, vagy 0,5 kiló alatti koraszülött született, 10-en maradtak éltben közülük. 40 deka súly alatti koraszülöttünk még nem maradt életben, ő az első.

R.: – Hónapokig géppel lélegeztették. Megműtötték a szemét, ugyanis levált a retinája, eltörött a csontja, etetési gondokkal küzdött és több fertőzésen is átesett. Több mint 5 hónapig feküdt kórházban. Szülei végig mellette voltak.

Név nélkül: – Nehéz volt ez az 5 hónap.

R.: – Az utolsó előtti pillanatok, ma este már a saját szobájában és kiságyában alszik a kisfiú, aki egyébként a család első gyermeke.

Farkas Melinda: – Az elmúlt 5 hónap nagyon hosszú volt, napi szinten feljártunk őt látogatni. És azt hiszem, hogy ezzel is lehet, hogy egy pici erőt adtunk neki mi is. De nagyon-nagyon nagy köszönet az orvosoknak, növérkéknek, akik mindent megtettek érte.

R.: – Orvosai szerint a most 2200 grammos kisfiú egészséges. A világon 97 olyan koraszülött él, aki 40 dekánál kisebb súllyal született. Sebastian a 98. A koraszülöttség népbetegség, minden nyolcadik, tizedik gyermek idő előtt jön a világra. A kis súlyú koraszülöttek halálozási aránya egyébként az utóbbi években sokat javult. Az 1980-as években az 1 kg alatti újszülötteknek csupán 10%-a maradt életben. Jelenleg nagyjából 90%-ukat meg tudják menteni.
***