Helyszín: Egészségtudományi Kar, Budapest Vas utca 17.

Dátum: 2016.11.16.

{ "name":""Az egészséges táplálkozás ismérvei, elvárásaink annak megvalósulásáért" kötelező szakmacsoportos továbbképzés", "description":"

TÁJÉKOZTATÓ
AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ISMÉRVEI,
ELVÁRÁSAINK ANNAK MEGVALÓSULÁSÁÉRT
című
kötelező szakmacsoportos továbbképzésről

Szakmacsoport: Dietetikai szakmacsoporton belül:
16.1 Diétás segédasszisztens
16.2. Diétásnővér (középfokú)
16.3. Dietetikus
16.4. Dietetikus (BSc)
16.8. Okleveles táplálkozástudományi szakember (MSc)
Program engedélyszáma: KTK: 2000848/2016/16/3239034
Pontértéke: – kötelező továbbképzésként 30 pont
– szabadon választható képzésként 20 pont
Továbbképzés időpontja: 2016. november 16-17.
Továbbképzés tervezett időtartama: 8.30-17.30 óráig, regisztráció a helyszínen a to-vábbképzés első napján 8.30-9.00
Továbbképzés helyszíne: Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
1088 Budapest, Vas utca 17.
Tudásszint felmérés módja: Írásbeli teszt
Részvételi díj:
­ az aktuális képzési időszak első kötelező, saját szakmacsoportos továbbképzése esetén: térítésmentes
­ nem első kötelező továbbképzés esetén vagy szabadon választható képzésként: 10 000 Ft
Jelentkezés módja: elektronikusan a szaftex.aeek.hu oldalon keresztül
Jelentkezési határidő: 2016. november 09.
Kapcsolattartó: Kocsis Kinga
Telefon: (1) 486-5902

A továbbképzés célja

a dietetika területén dolgozók számára a korszerű, naprakész szakmai ismeretek közlése, melyek birtokában hatékonyabban képesek feladataik ellátására.

A továbbképzés követelménye

az előadásokon való részvétel, valamint a továbbképzés befejezésekor sikeres írásbeli vizsga (legalább 70%) teljesítése.

A TOVÁBBKÉPZÉS TEMATIKÁJA ÉS ELŐADÓI
1. Alapanyag kiválasztás – természetes, friss, hazai. Egészséges ételek-magyar termék/notifikáció/, kíméletes konyhatechnológia
Az előadás témája a nyersanyagok kiválasztása a táplálkozási piramis ajánlása szerint (különös tekintettel a kevésbé ismert gabonaneműekre, olajokra, halfajtákra), továbbá az ételcsoportokon belüli hagyományos ételek modernizálása az élvezeti érték és a tápanyagtartalom megőrzése mellett, valamint a korszerű konyhai eszközök alkalmazásának lehetőségei.
Előadó: Fehér Ferencné dietetikus 4 óra

2. Az élelmiszer adalékanyagok hatása a szervezetre /E-számok/
Az előadás során az előadó ismerteti az élelmiszer adalékanyag fogalmát, csoportjait, a FAO/WHO közös Élelmiszer Adalékanyag Szakértő Bizottság (JECFA) tevékenységét, az adalékanyagok biztonságos felhasználásának alapelveit az Európai Unió és a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak megfelelően, valamint az elvégzett toxikológiai vizsgálatok értékelését.
Előadó: Dr. Varga Zsuzsanna főiskolai tanár, okleveles élelmiszeripari mérnök 3 óra

3. BIO élelmiszeranyagok, élelmiszerek jelentősége táplálkozásunkban, előállítási lehetőségek
Az előadás témája a biotermesztés ill. ökológiai gazdálkodás fogalmának meghatározása, alapelveinek, módszereinek ismertetése, a biotermék fogalma, jogszabályi előírások, továbbá a hagyományos, az integrált és az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek beltartalmi értékeinek, tápanyagtartalmának jellemzése, összehasonlítása.
Előadó: Csajbók Róbertné tanársegéd, dietetikus, okleveles élelmiszermérnök 4 óra

4. Az egészséges folyadék háztartás. Ivóvíz minősége, gyümölcslevek, teák, ásványvizek. HAPPY-HÉT
Az előadás témája a víz szerepe a szervezetben, a naponta szükséges folyadék mennyisége, valamint a folyadékszükséglet kielégítésére elsősorban alkalmas élelmiszerek ismertetése. Az előadó betekintést nyújt az ivóvíz minőségével kapcsolatos hatósági vizsgálatok eredményeibe, a gyümölcslevek, teák összetételébe, vizsgálati eredményeibe, továbbá ismerteti az ásványvizek, gyógyvizek fogalmát, fajtáit, összetételüket, felhasználásuk lehetőségeit a megelőzésben, gyógyí-tásban, egészség megőrzésben.
Előadó: Dr. Varga Zsuzsanna főiskolai tanár, okleveles élelmiszeripari mérnök 4 óra

5. Kötelező elem: reanimáció
Az öt órás továbbképzés tartalmazza az aktuális nemzetközi ajánlásoknak megfelelő eszköz nélküli újraélesztést (BLS).
Előadó: Hornyák István PhD főiskolai docens, ERC BLS/AED instructor 5 óra

6. Tesztvizsga

Egészségtudományi Kar", "startDate":"2016-11-16", "endDate":"2016-11-16", "startTime":"00:00", "endTime":"23:59", "location":"Budapest, Vas utca 17.", "options":["Apple","Google","iCal","Microsoft365", "MicrosoftTeams", "Outlook.com"], "timeZone":"Europe/Budapest", "iCalFileName":""Az egészséges táplálkozás ismérvei, elvárásaink annak megvalósulásáért" kötelező szakmacsoportos továbbképzés", "label":"Naptárba"}

TÁJÉKOZTATÓ
AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ISMÉRVEI,
ELVÁRÁSAINK ANNAK MEGVALÓSULÁSÁÉRT
című
kötelező szakmacsoportos továbbképzésről

Szakmacsoport: Dietetikai szakmacsoporton belül:
16.1 Diétás segédasszisztens
16.2. Diétásnővér (középfokú)
16.3. Dietetikus
16.4. Dietetikus (BSc)
16.8. Okleveles táplálkozástudományi szakember (MSc)
Program engedélyszáma: KTK: 2000848/2016/16/3239034
Pontértéke: – kötelező továbbképzésként 30 pont
– szabadon választható képzésként 20 pont
Továbbképzés időpontja: 2016. november 16-17.
Továbbképzés tervezett időtartama: 8.30-17.30 óráig, regisztráció a helyszínen a to-vábbképzés első napján 8.30-9.00
Továbbképzés helyszíne: Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
1088 Budapest, Vas utca 17.
Tudásszint felmérés módja: Írásbeli teszt
Részvételi díj:
­ az aktuális képzési időszak első kötelező, saját szakmacsoportos továbbképzése esetén: térítésmentes
­ nem első kötelező továbbképzés esetén vagy szabadon választható képzésként: 10 000 Ft
Jelentkezés módja: elektronikusan a szaftex.aeek.hu oldalon keresztül
Jelentkezési határidő: 2016. november 09.
Kapcsolattartó: Kocsis Kinga
Telefon: (1) 486-5902

A továbbképzés célja

a dietetika területén dolgozók számára a korszerű, naprakész szakmai ismeretek közlése, melyek birtokában hatékonyabban képesek feladataik ellátására.

A továbbképzés követelménye

az előadásokon való részvétel, valamint a továbbképzés befejezésekor sikeres írásbeli vizsga (legalább 70%) teljesítése.

A TOVÁBBKÉPZÉS TEMATIKÁJA ÉS ELŐADÓI
1. Alapanyag kiválasztás – természetes, friss, hazai. Egészséges ételek-magyar termék/notifikáció/, kíméletes konyhatechnológia
Az előadás témája a nyersanyagok kiválasztása a táplálkozási piramis ajánlása szerint (különös tekintettel a kevésbé ismert gabonaneműekre, olajokra, halfajtákra), továbbá az ételcsoportokon belüli hagyományos ételek modernizálása az élvezeti érték és a tápanyagtartalom megőrzése mellett, valamint a korszerű konyhai eszközök alkalmazásának lehetőségei.
Előadó: Fehér Ferencné dietetikus 4 óra

2. Az élelmiszer adalékanyagok hatása a szervezetre /E-számok/
Az előadás során az előadó ismerteti az élelmiszer adalékanyag fogalmát, csoportjait, a FAO/WHO közös Élelmiszer Adalékanyag Szakértő Bizottság (JECFA) tevékenységét, az adalékanyagok biztonságos felhasználásának alapelveit az Európai Unió és a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak megfelelően, valamint az elvégzett toxikológiai vizsgálatok értékelését.
Előadó: Dr. Varga Zsuzsanna főiskolai tanár, okleveles élelmiszeripari mérnök 3 óra

3. BIO élelmiszeranyagok, élelmiszerek jelentősége táplálkozásunkban, előállítási lehetőségek
Az előadás témája a biotermesztés ill. ökológiai gazdálkodás fogalmának meghatározása, alapelveinek, módszereinek ismertetése, a biotermék fogalma, jogszabályi előírások, továbbá a hagyományos, az integrált és az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek beltartalmi értékeinek, tápanyagtartalmának jellemzése, összehasonlítása.
Előadó: Csajbók Róbertné tanársegéd, dietetikus, okleveles élelmiszermérnök 4 óra

4. Az egészséges folyadék háztartás. Ivóvíz minősége, gyümölcslevek, teák, ásványvizek. HAPPY-HÉT
Az előadás témája a víz szerepe a szervezetben, a naponta szükséges folyadék mennyisége, valamint a folyadékszükséglet kielégítésére elsősorban alkalmas élelmiszerek ismertetése. Az előadó betekintést nyújt az ivóvíz minőségével kapcsolatos hatósági vizsgálatok eredményeibe, a gyümölcslevek, teák összetételébe, vizsgálati eredményeibe, továbbá ismerteti az ásványvizek, gyógyvizek fogalmát, fajtáit, összetételüket, felhasználásuk lehetőségeit a megelőzésben, gyógyí-tásban, egészség megőrzésben.
Előadó: Dr. Varga Zsuzsanna főiskolai tanár, okleveles élelmiszeripari mérnök 4 óra

5. Kötelező elem: reanimáció
Az öt órás továbbképzés tartalmazza az aktuális nemzetközi ajánlásoknak megfelelő eszköz nélküli újraélesztést (BLS).
Előadó: Hornyák István PhD főiskolai docens, ERC BLS/AED instructor 5 óra

6. Tesztvizsga

Vissza az Eseménynaptárba