2024-2025-ben második alkalommal tartja a Harvard Medical School a Clinical Scholars Research Training programját a Semmelweis Egyetemen, amely 2023 és 2026 között összesen három egymást követő tanévben érhető el.

Az idei évfolyam képzése július 15-én, egy négynapos workshoppal indult Budapesten, november 4-7. között egy online képzési héttel folytatódik, majd jövő év tavaszán zárul a Massachusetts állambeli Bostonban. A klinikai kutatások fejlesztését központba állító, kilenc hónapos hibrid képzésre kilenc ország 72 résztvevője nyert felvételt. A program szekcióit a Harvard Medical School és a Semmelweis Egyetem oktatói, valamint meghívott szakértők tartják.

A klinikai és klinikai-kutatói területen tevékenykedők számára létrehozott program tanterve olyan témákat ölel fel, mint a biostatisztika, epidemiológia, biostatisztikai informatika, regressziószámítás, túlélésanalízis, klinikai vizsgálatok, kutatásetika, csapatmunka és vezetői készségek. A képzést oktatáskutatásról és transzlációs kutatásról szóló szemináriumok, valamint a költséghatékonyság és az egészségügyi döntéshozatal témájú szabadon választható tárgyak is színesítik.

A program három (két jelenléti és egy online) workshopból áll, amelyet további két virtuális foglalkozás egészít ki. Az értékelés félév végi és záróvizsgákon, teszteken, beadandó feladatokon és egy záróprojekten alapul.

Míg a tavalyi évfolyam 57 hallgatóból állt, addig a résztvevők száma a 2024-2025. tanévben 72 főre emelkedett, akik Magyarország mellett Bulgáriából, Csehországból, Görögországból, Kínából, Lettországból, Romániából, Szerbiából és Törökországból érkeztek, közülük 42 résztvevő köthető a Semmelweis Egyetemhez. A hallgatók fele már elköteleződött valamelyik szakterület iránt, négyötödük pedig rendelkezik valamilyen fokú klinikai kutatási tapasztalattal.

Galéria

11kép

Az idei évi képzés megnyitóján a programigazgatók, dr. Fischer Krisztina, a Brigham and Women’s Kórház Radiológiai Tanszékének kutatója, a Harvard Medical School adjunktusa és egészségügyi oktatási mesterképzésének igazgatója; valamint dr. David Wypij, a Harvard Medical School gyermekgyógyász docense és a Bostoni Gyermekkórházban működő kardiológiai osztály statisztikai és adatkoordinációs központjának igazgatója röviden köszöntették a résztvevőket. A program oktatóinak és közreműködőinek bemutatkozása után pedig dr. Ajay Singh, a Harvard Medical School posztgraduális oktatásért felelős dékánhelyettese nyújtott áttekintést a képzésről:

A program segít felkészíteni a résztvevőket a kutatási javaslatok és tudományos cikkek írására, a publikációs tevékenység fokozására. Segít elmélyíteni jártasságukat a statisztika tudományában, valamint elősegíti az interperszonális készségek fejlesztését a csapatmunka és a vezetői kompetenciák terén. A program révén a résztvevők nemzetközi klinikai kutatókból álló szakértői kapcsolatrendszert tudnak kiépíteni.

Dr. Merkely Béla rektor megnyitó beszédében Teller Ede atomfizikust, az 1961-ben Nobel-díjjal jutalmazott Békésy György biofizikust, valamint a főként mRNS technológiáról és a Covid-oltásról ismert, szintén Nobel-díjas Karikó Katalin biokémikust és kutatót említette azon neves és magyar származású tudósok példáiként, akiknek munkássága globális hatást váltott ki.

Képzésünk olyan komoly tudáscsomagot nyújt a résztvevőknek, amellyel akár az egész jövőjüket megalapozhatják, az itt tanultakból pedig klinikai pályafutásuk során végig gazdálkodhatnak majd. Önök, kedves felvételt nyert hallgatók ugyanis készen állnak arra, hogy a két intézmény legkiválóbb szakértői és a legmodernebb módszerek segítségével ne csak még szélesebbre táruljon Önök előtt a tudomány kapuja – de legyen merszük és tudásuk be is lépni azon.

– fogalmazott dr. Merkely Béla. 

„Arra bátorítom Önöket, hogy soha ne feledjék esküjüket, és a most tanultakkal is mindig, minden körülmények között a tudomány fejlődését, a betegek és elesettek gyógyulását, az egészséget szolgálják” – zárta gondolatait a Semmelweis Egyetem rektora.

Szabados-Dőtsch Judit
Fotó: Barta Bálint, Zellei Boglárka – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.