75, 70, 65, 60 és 50 éve végzett, jubiláns gyógyszerészeket köszöntöttek a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának (GYTK) ünnepségén. A jubilánsok díszokleveleiket dr. Antal István dékántól és Feketéné dr. Szabó Éva stratégiai és fejlesztési rektorhelyettestől vehették át. Az ünnepség keretében átadták a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának Oktató Gyógyszerésze és Társult Oktatója címeket is.

„Az alma mater mindannyiunk számára a tudás, az értékek, a minőség és a teljesítmény tiszteletének biztos sarokköve. Jubilánsaink munkájukkal, szolgálatukkal valamennyien hozzájárultak egyetemünk történetének formálódásához, a jelenben képviselt értékeinek megalapozásához” – mondta dr. Antal István, a kar dékánja a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának ünnepségén. Kiemelte, a jubilánsok között több egykori tanárát is köszöntheti, akik az egyetem, a hazai és a nemzetközi gyógyszerésztársadalom ismert és elismert szereplői. Hangsúlyozta, hogy a közelmúltban Shanghai-ban közzétett felsőoktatási nemzetközi rangsorban „Pharmacy and Pharmaceutical Sciences” területén a kar az első 150 között szerepel, a 101-150. közötti helyen, a képzés pedig a világon egyedülálló módon három nyelven folyik: magyarul, angolul és németül. „A kutatásban, gyógyszerellátásban és a gyógyszerfejlesztésben is büszkék vagyunk eredményeinkre, azokat felhasználjuk az oktatásban” – húzta alá. Kiemelte, hogy a graduális gyógyszerészképzésben résztvevő hallgatók száma meghaladja a 900-at, a szakképzésben mintegy 350 rezidens folytatja tanulmányait.

A 2020-as kurrikulumreform során számos új szakterület kapott új tantárgyat – a dékán többek között a nanotechnológiát, a biotechnológiát, a táplálkozástant, a klinikai kémiát és a laboratóriumi diagnosztikát, valamint a klinikai gyógyszerészetet, a gyógyszerészi gazdálkodás és menedzsmentet emelte ki. Hozzátette, a most ősszel induló tanév keretében bevezetett kurrikulumreform 2.0 a hallgatók tanulmányi előmenetelének és a képzés versenyképességének segítését tűzte ki célul. Kitért a Hőgyes-Schöpf-Mérei fejlesztésre is, a korszerű campus kialakítása a kar területi integrációját és az oktatás-kutatás-gyógyszerellátás innovációs egységét kínálja majd. Felidézte azt is, hogy az elmúlt években került sor a Richter Gedeon Ipari Gyógyszertechnológiai Tanlabor felavatására.

A dékán a jubilánsokhoz szólva úgy fogalmazott: Önökre a kar azért is büszke, mert méltón és többszörösen megszolgálták a diplomát, az egyetemi évek küzdelmével és munkájukkal egyaránt, a megszerzett tudás birtokában alkotó munkájukkal tovább öregbítették a Semmelweis Egyetem és a Gyógyszerésztudományi Kar hírnevét, miközben munkahelyükön átadták az itteni szemléletet a fiatal kollégáknak.

A jubilánsok, és azon belül is az 1974-ben diplomát szerzett gyógyszerészek nevében dr. Csikós Mária Emőke mondott köszöntőt, kiemelve, hogy kapcsolatuk az egyetemmel a diploma megszerzése után is élő maradt. Beszélt az elmúlt évtizedek alatt a szakmát érintő új kihívásokról. Kiemelte, a gyógyszerkutatás és fejlesztésben alkalmazott informatikai rendszerek nagyszámú adat gyors elemzésére képesek, ezzel felgyorsítják és segítik az új gyógyszerek felfedezését és a klinikai vizsgálatok optimalizálását is. Az új technológiák és tudományos felfedezések révén a gyógyszerészek szerepe folyamatosan bővül és változik, ami új perspektívát nyit a szakma számára – hangsúlyozta. Végezetül köszönetét fejezte ki a karnak az alapos, széles körű és versenyképes tudásért, amellyel felkészítette őket a pályájukra.

Az ünnepség a platina, a rubin, a vas, a gyémánt, illetve az arany jubileumi díszoklevelek átadásával folytatódott, melyet dr. Feketéné dr. Szabó Éva rektorhelyettes és dr. Antal István dékán adta át a jelenlévő gyógyszerészeknek. A 75 évvel ezelőtt végzett gyógyszerészek közül platina oklevelet kapott dr. Groma Gizella, a 70 évvel ezelőtt végzett gyógyszerészek közül rubin oklevelet vehetett át dr. Mikula Márta. A 65 évvel ezelőtt végzett gyógyszerészek közül 20-an kaptak vas oklevelet, a 60 éve gyógyszerésszé avatottak közül pedig 25-en vehettek át gyémánt díszoklevelet. Diplomaszerzésük 50 éves évfordulójának tiszteletére 62-en kaptak arany díszoklevelet.

A 75, 70 illetve a 65 évvel ezelőtt végzettek tiszteletére Ruha Midián II. éves fogorvoshallgató saját szerzeményét adta elő zongorán, a 60 évvel ezelőtt végzettek tiszteletére pedig Blahó Gergely színművész Kosztolányi Dezső: Üllői úti fák c. költeményét hallgathatták meg a résztvevők.

Az ünnepi tanácsülésen dr. Feketéné dr. Szabó Éva stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes és dr. Antal István dékán átadták a „Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának Oktató Gyógyszerésze” címeket is, amellyel azon oktató gyógyszerészek munkásságát ismerik el, akik hosszabb ideje magas színvonalon, eredményesen végzik az oktatást, saját szakmai továbbképzésüket kiemelkedő fontosságúnak tartják. Valamennyien részt vesznek a graduális oktatásban: közforgalmú gyógyszertári szakgyógyszerészként a II., III., IV. és V. éves gyógyszerészhallgatók gyógyszertári szakmai gyakorlati munkáját irányítják, évente több magyar és angol nyelvű hallgatót fogadnak közforgalmú gyógyszertári gyakorlatra. A gyógyszeripari szakemberek pedig a graduális képzésben több kötelező és választható tantárgy oktatásában is részt vesznek külső előadóként, valamint gyakorlati vonatkozású oktatással is hozzájárulnak a végzős hallgatók gyógyszerészi és gyógyszeripari ismereteinek bővítéséhez. Ezen kívül aktívan részt vesznek a Gyógyszeripari szakirányú szakgyógyszerész képzésben is. Az idén dr. Dallosi Ágnes, szakgyógyszerész, a Nagyvárad Gyógyszertár vezetője, dr. Gara Annamária, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Törzskönyvezési Főosztályának főosztályvezetője, dr. Kalotai Zoltán, a Sanofi Aventis Zrt. gyártási kiválósági vezetője, dr. Komarek Ottó, a Béres Gyógyszergyár Zrt. termelési igazgatóhelyettese, dr. Lévai Zoltán, a Béres Gyógyszergyár Zrt. termelési igazgatója, dr. Lőrincz István, a Sanofi Zrt. Veresegyházi telephelyének ipari technológiai csoportvezetője, dr. Szilvásy-Szabó Ágnes szakgyógyszerész, az Európa Gyógyszertár vezetője, valamint dr. Tulok Balázs szakgyógyszerész, az Sugár Gyógyszertár vezetője vehetett át elismerő oklevelet munkásságáért.

A „Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Társult Oktatója” elismerő oklevéllel tüntetették ki Cseh Zsoltné Pálos Andreát, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Törzskönyvezési Főosztályának szenior gyógyszerminőségi értékelőjét és dr. Dalmadi Balázst, a CEVA-Phylaxia Zrt. törzskönyvezőjét.

Mindketten évek óta aktívan részt vesznek a graduális képzésben több kötelező és választható tantárgy oktatásában mind magyar, mind angol vagy német nyelven, szaktudásukkal, tapasztalataikkal aktívan segítik a diplomamunkát készítő végzős hallgatókat is.

Bódi Bernadett
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.