A 2024. szeptember 24-én aláírt szándéknyilatkozat alapján a Semmelweis Egyetem és a németországi Westpfalz-Klinikum – amely a Rajna-pfalzi régió egyik legjelentősebb kórházkomplexuma – közös képzést indít a 2025/2026-os tanévtől Budapesten, illetve Kaiserslauternben. A tervek szerint a leendő orvostanhallgatók tanulmányaik első részét a budapesti Semmelweis Egyetemen, a második felét pedig a német városban végzik majd.
 

A hat féléves, hároméves elméleti képzés 2025 őszén indul Budapesten 40 hallgatóval, majd a következő évtől évente 80 hallgatóval tervezik az oktatást. Az elméleti szakasz után a hallgatók a klinikai modult egyedülálló oktatási modell keretében a Rajna-vidék-pfalzi Westpfalz-Klinikumban fogják végezni szintén három éven keresztül. A német klinikai képzés a magyar tanterv alapján valósul meg, a végzettek pedig a Semmelweis Egyetem diplomáját kapják majd kézhez.

Nagy örömünkre szolgál, hogy ezzel az együttműködéssel a Westpfalz-Klinikum egy vonzó és nemzetközileg elismert orvosképző intézménnyé és tudományos helyszínné válhat, és ezáltal részt vehetünk a jövő orvosgenerációjának képzésében, valamint neves kutatási projektekben

– mondta dr. Karlheinz Seidl, a Westpfalz-Klinikum orvosigazgatója, aki a hallgatók klinikai képzéséért felel. A Kaiserslauternben folyó gyakorlati képzés nagymértékben segíti majd az orvosi ellátást, különösen a vidéki régiókban – tette hozzá.

Thorsten Hemmer, a Westpfalz-Klinikum ügyvezető igazgatója szintén komoly lehetőséget lát az együttműködésben: „Ez a partnerség fontos lépés a tehetséges fiatal orvosok hosszú távú megtartása érdekében. A hallgatók számára igen kedvező, hogy a klinikai képzést itt a helyszínen végezhetik és orvosi tanulmányaik befejeztével a Semmelweis diplomájával nemzetközileg elismert végzettséget szerezhetnek. Már most szeretettel várjuk őket a Westpfalz-Klinikumba, és nagyon fontos számunkra, hogy a lehető legjobb támogatást nyújtsuk részükre” – mondta az ügyvezető igazgató.

A tervezett képzés egyik nagy előnye, hogy a tananyagot német nyelven fogják oktatni. Ez különösen fontos a német hallgatók számára, akik így Budapesten is anyanyelvükön tanulhatnak. „Magyarországon nagy hagyománya van a német nyelvnek, és nagyon népszerű nálunk németül beszélni” – mondta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki a megállapodás kapcsán bemutatta a Semmelweis Egyetemet.

Mint emlékeztetett, a több mint 250 éves Semmelweis Egyetemen 1983-ban indult el a német nyelvű általánosorvos-képzés, hat évvel később pedig az angol nyelvű. Az elmúlt mintegy 40 év során a nemzetközi hallgatók aránya és a nemzetközi képzések kínálata is dinamikusan növekedett: a Semmelweis Egyetemen tanulók több mint harmada, az Általános Orvostudományi Karon több mint fele nemzetközi hallgató, akik 123 országból érkeznek. 

Jelenleg az egyetem mind a hat karán és doktori iskoláiban is elérhető valamilyen idegen nyelvű képzés. Magyarországon kívül további öt országban szintén jelen van az intézmény, hiszen Németországban, Romániában, Svájcban, Szerbiában és Szlovákiában is rendelkezik székhelyen kívüli képzéssel. 

A Semmelweis Egyetem erőssége a tradíció, a magas szintű elméleti oktatás és gyakorlati képzés, a jó tudományos teljesítmény és a nemzetköziesség – emelte ki a rektor. A klinikai kutatások mindig többszereplősek, nemzetközi kapcsolatokon alapulnak, és rendszerint jelentős tudományos tevékenységek születnek belőlük. Éppen ezért lényeges, hogy az egyetem éljen a mindennapos nemzetközi együttműködések lehetőségeivel, és már a képzés során is közelebb hozza minden területen a magyar és nemzetközi hallgatókat – hangsúlyozta

Galéria

7kép

Az oktatásban való szoros együttműködés mellett a Westpfalz-Klinikum és a Semmelweis Egyetem erősíteni kívánja kutatási tevékenységét és a tudományos kooperációt is. A képzésben részt vevő hallgatóknak így lehetőségük nyílik arra is, hogy bekapcsolódjanak a két intézmény kutatási projektjeibe.

Anja Pfeiffer, a Westpfalz-Klinikum felügyelőbizottságának elnöke és Kaiserslautern város tanácsosa a következőképpen méltatta az együttműködést: „A helyben történő orvosképzés és további egészségügyi szakmák itteni képzése számos előnnyel jár Kaiserslautern városa és az egész nyugat-pfalzi régió számára. Sűrűn lakott régiónk egészségügyi struktúrája ezáltal jelentősen javulni fog. Véleményünk szerint ez egy egyedülálló és előremutató projekt, amelyre nagyon büszkék vagyunk.

 Az együttműködés a Semmelweis Egyetem számára is komoly előnyökkel jár. Dr. Merkely Béla rektor úgy fogalmazott:

a szándéknyilatkozat aláírásával fontos lépést tettünk a két intézmény, a Semmelweis Egyetem és a Westpfalz-Klinikum, a Rajna-pfalzi régió egyik legjelentősebb kórházkomplexuma együttműködésének elmélyítése felé. Az egyetemre pályázó hallgatók létszámának fokozatos emelkedése révén erősebb gazdasági növekedést és jobb tervezhetőséget érhetünk majd el intézményeink számára. Reméljük továbbá, hogy ez az együttműködés a tudományos kooperáció és a kutatási kapacitások erősödéséhez vezet és tovább növeli egyetemünk hírnevét.

Kovács Eszter, Szlovák Judit – Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó: Westpfalz-Klinikum GmbH

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.