A szeptember 17-18. között a EUniWell #Research konferencia és a European University for Well-Being (EUniWell) konzorcium rektorhelyetteseinek részvételével zajló események során egyetemei vezetők és kutatók összegezték a EUniWell #Research projekt eredményeit és fektették le a EUniWell kutatási és innovációs ökoszisztéma alapjait a Semmelweis Egyetemen.

A 2024. szeptember 18-án megrendezett EUniWell #Research konferenciával újabb állomáshoz érkezett a 11 európai egyetemből álló EUniWell szövetség, melynek célja a jólléti gazdaság megteremtése. A „EUniWell #Research Conference: Paving The Future” című eseménnyel a Horizont 2020 pályázati forrásból megvalósuló EUniWell #Research projekt sikeres lezárását, egyben a szövetség új közös kutatási és fejlesztési korszakának kezdetét ünnepelték. A hibrid eseményen egyetemi vezetők, kutatók, oktatók és szakmai döntéshozók értékelték az elért eredményeket és osztották meg egymással tapasztalataikat.

Az egyetemi szövetség EUniWell #Research projektje 2021-ben nyerte el az Európai Bizottság H2020 SwafS-Support Call támogatását abból a célból, hogy erősítse a kutatási partnerségeket és támogassa a fiatal kutatókat karrierjük előmozdításában.

Az elmúlt négy évben a szövetség jelentős előrelépést ért el a kutatási együttműködések terén, a EUniWell Platform Model létrehozása által pedig a EUniWell #Research projekt segített lefektetni a szövetség kutatási és innovációs ökoszisztémájának alapjait.

A EUniWell #Research projekt lehetővé tette a kutatási együttműködések fokozását, az infrastruktúrák megosztásának előremozdítását, az Open Science gyakorlatok feltérképezését, a EUniWell Research Training Academy elindulását, valamint a pályakezdő kutatók át- és továbbképzését a EUniWell keretein belül. A projekt részeként a szövetség kidolgozott egy összehangolt, a partnerek együttműködését segítő EUniWell kutatási és innovációs stratégiai keretrendszert, valamint fejlesztette a szövetség szintjén alkalmazott digitális eszközöket és erőforrásokat. Az egyetemi szövetség célkitűzéseivel összhangban létrejött például a Well-being Incubator Program, amely a jóléttel kapcsolatos kutatás és innovációs együttműködések több szakterületet egyesítő, együttműködésen alapuló platformja.

EUniWell #Research konferencia

A rendezvénnyel hivatalosan is elindult a EUniWell kutatási és innovációs stratégiai keretrendszere, a résztvevők bemutatták a közös jólléti kutatási projekteiket és kezdeményezéseiket, valamint inspiráló eszmecseréket és kerekasztal-beszélgetéseket folytattak a szövetség tagegyetemeinek közös kutatási ökoszisztémájáról és az Open Science, azaz nyílt tudományos megközelítések megvalósításáról.

A konferencián a EUniWell tagegyetemek rektorhelyettesei, vezető kutatói és szakértői tanácskoztak a szövetség jóllét-fókuszú stratégiai kutatási kezdeményezéseiről és jövőbeli irányairól.

„Legyen szó gyógyításról, oktatásról vagy kutatás-innovációról, valódi, nagy eredményeket csak összefogással érhetünk el” – szólt a hallgatósághoz megnyitó beszédében dr. Merkely Béla rektor. Felidézte, hogy mindez többször megmutatkozott az elmúlt időszakban, amikor a koronavírus-világjárvány, a szomszédban dúló háború, vagy épp a gazdasági nehézségek állították kihívás elé nemcsak a Semmelweis Egyetemet, de valamennyi felsőoktatási intézményt és egészségügyi ellátórendszert. Hangsúlyozta, hogy a közép-kelet-európai felsőoktatási, kutatási és egészségügyi ellátási térség aktív szereplőjeként, hallgatóin, kutatóin, oktatóin és egészségügyi szakemberein keresztül az egyetem aktívan fáradozik a globális egészségért és azért a jóllétért, amely a EUniWell célkitűzésében is kiemelt helyen szerepel. Ez sarkallta a Semmelweis Egyetemet arra, hogy alapító tagként vegyen részt a EUniWell európai egyetmi szövetség létrejöttében, hiszen az egyetemen mindig is kiemelt fontosságot élvezett nemcsak az itt tanulók és dolgozók, de a teljes társadalom jólléte. Az egészségben eltöltött évek számának növelése ugyanolyan fontos számunkra, mint a betegségek gyógyítása, az elesettek segítése – mutatott rá a rektor.

Dr. Beatrix Busse, a EUniWell fejlesztési igazgatója felidézte, hogyan jött létre egy közös eszméből a EUniWell mint a jóllét európai egyetemi szövetsége. A professzor emlékeztetett arra, hogy a EUniWell egyetemi szövetség 2020-ban indult az Európai Unió európai egyetemekre irányuló kezdeményezésének részekét. A jóllét mint fő kutatási terület az alapító tagok közös elkötelezettségén, illetve kutatási erejének bibliometriai elemzésén alapult, és öt tematikus területre összpontosít, amelyek az egészségügy, a társadalmi egyenlőség, a környezeti változások, a kultúra és a többnyelvűség, valamint az oktatóképzés.  „A EUniWell egyedülállónak számít az európai egyetemi szövetségek között abban, hogy a jóllét áll minden tevékenysége középpontjában, és egyike vagyunk azon kevés szövetségeknek, amelyek egy konkrét tematikus területre összepontosítanak” – hangsúlyozta dr. Beatrix Busse. A fejlesztési igazgató emlékeztetett: a EUniWell szerint egy ország sikere túlmutat annak GDP-jén, mivel az az egyének mérhető jóllétében mutatkozik meg. A demokráciát fenyegető veszélyek és a mesterséges intelligencia dinamikus fejlődése mellett azzal is indokolta a sürgős cselekvés szükségességét, hogy az ENSZ Világboldogság-jelentése szerint az elmúlt években számos nyugati országban a fiatalok kevésbé boldogok, mint az előző generációk. A professzor hangsúlyozta: a EUniWell 2030 ütemterv ezekre a kihívásokra kínál választ azáltal, hogy a jóllét nagykövetévé, európai egyetemmé, továbbá a „jóllét közösségeivé” kíván válni Európában és azon túl is. A #Research projekt célkitűzése nemcsak az volt, hogy a jóllét-tematikájú kutatás élvonalába kerüljön, de hangsúlyt fektet a jövő munkavállalóinak képzésére is, illetve felvértezi a jelen tudósait a jóllét-fókuszú készégekkel – tette hozzá.

Ezt a célt szolgája a közös kutatási ökoszisztéma létrejötte is, amely katalizálja a jóllét témában folyó kutatási együttműködést, a nyílt tudományt és a kutatási készségeket.

„Mindezek nemcsak eszközök, amelyekkel lefektetjük a jövő alapjait, hanem ezek maguk azok az alapkövek, amelyeken állva a közös munkánk, közös alkotásunk révén a jövő generációi boldogulhatnak és fejlődhetnek” – összegezte dr. Beatrix Busse.

Vitaindító előadásában dr. Andrew Epaphroditus Tay, a Szingapúri Nemzeti Egyetem jólléti programfelelőse az egyetem mentális jólléti keretrendszerét ismertette.

A EUniWell jövőtálló kutatási készségeit taglaló szekció kezdetén dr. Kellermayer Miklós moderátor, a EUniWell szakmai vezetője, a Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetének igazgatója megjegyezte, hogy az egyetemek az emberiség egyik legrégebb óta fennálló intézményei, amelyeknek társadalmi küldetése az, hogy kutassanak, védelmezzenek; kommunikálják, terjesszék és továbbadják az igazságot; és az alapvető igazságok, taxonómiák és kultúrák révén azt a társadalom javára fordítsák. Meglátása szerint az egyetemi szövetségek ezt az ősi küldetést új szintre emelték. „Etikai és morális felelősségünk reflektálni az igazságra, és azt hiteles és etikus módon továbbadni tudományos utódaink, azaz a hallgatóink számára” – tette hozzá az igazgató. Dr. Kellermayer Miklós összefoglalta a EUniWell egyik fő tevékenységi területét, amely jóllét-fókuszú készségekkel vértezi fel a jövő kutatóit. A panel első, EUniWell Research Training Academy témájú részében a felszólalók rövid előadásokat tartottak arról, hogy a szövetség hogyan reagált a munkaerőpiac igényeire, és hogyan biztosított képzést a kutatók számára, hogy a jóllétre összpontosítva fejlesszék jövőbeli készségeiket. A második részben a EUniWell Leadership Fellowship és az Early Career Researchers Talent Hub programokban résztvevő kutatók kerekasztal-beszélgetést folytattak a kezdeményezés előnyeiről és a képzés közvetlen hatásáról.

A konferencia a nap további részében olyan kulcsfontosságú témákra összpontosító előadásokkal és megbeszélésekkel folytatódott, mint a közös kutatási ökoszisztéma kiépítése, az együttműködésen alapuló jólléti kutatások katalizálása, valamint a EUniWell Open Science Study Results és a EUniWell Open Data Management Plan elvei.

Galéria

9kép

Dr. Pop Marcel, a Semmelweis Egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója és a EUniWell stratégiai vezetője a rendezvény kapcsán elmondta: „A Semmelweis Egyetem ismét bizonyította nemzetközi beágyazottságát és azt a kulcsfontosságú szerepet, amelyet nemcsak regionális, hanem a nemzetközi partnerségi hálózatán keresztül globális szinten is betölt. A jövőben is folytatjuk küldetésünket, amely az egyén és a társadalom jóllétét szolgálja.”

EUniWell rektorhelyettesi találkozó

A EUniWell #Research projekt végéhez érve a EUniWell egyetemi szövetség vezetősége a EUniWell kutatási rektorhelyetteseivel és a EUniWell tagegyetemek más vezetőivel és kutatói ösztöndíjasaival együtt értékelte az elért eredményeket és felvázolta a jövőbeli terveket.

A szeptember 17-ei jelenléti megbeszélésen a EUniWell vezetőségének tagjai és a EUniWell rektorhelyettesi vettek részt:
Dr. Beatrix Busse, a EUniWell fejlesztési vezetője és a Kölni Egyetem hallgatói és oktatási rektorhelyettese; dr. Debora Berti, a Firenzei Egyetem kutatási rektorhelyettese; dr. Rima Sleiman, az Inalco tudományos tanácsának alelnöke; dr. Dirk Leuffen, a Konstanzi Egyetem kutatásért, innovációért és impaktért felelős rektorhelyettese; dr. Ganna Tolstanova, a Tarasz Sevcsenko Kijevi Nemzeti Egyetem kutatási rektorhelyettese; dr. Senena Corbalán García, a Murciai Egyetem kutatási rektorhelyettese; dr. Olivier Grasset, a Nantes-i Egyetem kutatásért és nyílt tudományért felelős alelnöke; dr. Ganna Tolstanova, a Tarasz Sevcsenko Kijevi Nemzeti Egyetem kutatási rektorhelyettese; dr. Pilar Bermejo Barrera, a Santiago de Compostela Egyetem tudománypolitikai rektorhelyettese; dr. Ferdinandy Péter, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese; dr. Kellermayer Miklós, EUniWell tudományos vezetője a Semmelweis Egyetemen; továbbá dr. Pop Marcel, a EUniWell stratégiai vezetője a Semmelweis Egyetemen; dr. Papp Renáta, a EUniWell kutatási munkacsoportjának képviselője a Semmelweis Egyetemen; Turopoli Eszter, a EUniWell intézményi koordinátora a Semmelweis Egyetemen; dr. Juan Antonio Corrales, a EUniWell kutatási munkacsoportjának vezetője a Santiago de Compostela Egyetemenről (online); és dr. Graham Harrison, a EUniWell ügyvezető igazgatója.

A EUniWell rektorhelyettesi találkozón a EUniWell tagegyetemek vezetői megvitatták az európai kutatási területek jövőjét előkészítő stratégiákat, valamint tudományos alapú közpolitikai kezdeményezéseket vitattak meg, és így hozzájárultak a EUniWell tagegyetemek közötti stratégiai együttműködések fokozásához.

Turopoli Eszter, Szabados-Dőtsch Judit
Fotó: Barta Bálint, Zellei Boglárka – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.