A NeoVasculoStop projekt jelentős lépést tett a retinopátiák gyógyítása felé, két új gyógyszerjelölt molekula azonosításával.

A diabéteszes retinopátia és az időskori makuladegeneráció kezelésének jelentős előrelépéseként a NeoVasculoStop konzorcium sikeresen elérte a projekt 30. hónapjának mérföldkövét, melynek kitűzött célja „a két legjobb inhibitor azonosítása” volt. Ennek megfelelően az EYE1118-at hatékony elsődleges vegyületként (lead), míg az EYE1090-et másodlagos molekulaként választotta ki a dr. Kovács Krisztián, a Transzlációs Medicina Intézet tudományos tanácsadója által vezetett kutatócsoport. Ez az eredmény egy kritikus fázist jelent a projektben, amely a célzott betegségkezeléshez fejlesztett inhibitorok kiválasztását jelenti. A kutatók optimisták a jövőbeli felhasználási lehetőségekkel kapcsolatban, amelyek ezen komplex betegségek kezelésére irányulnak.

A NeoVasculoStop projekt kulcsszereplőjeként a Semmelweis Egyetem vállalta, hogy megvizsgálja az újonnan kifejlesztett vegyületek hatékonyságát sejtkultúra alapú rendszerekben, amely lehetővé teszi nagyobb molekulakészlet szűrését, továbbá patkányokon is végez preklinikai hatásossági vizsgálatokat. Ezen munka eredményeként lett kiválasztva a két inhibitor. További részletek a projekt hivatalos weboldalán.

Kép és szöveg: NeoVasculoStop – Transzlációs Medicina Intézet

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.