28. alkalommal rendezte meg a Magyar Vese Alapítvány a Semmelweis Egyetemen a Budapest Nephrology Schoolt, melyre 2024. augusztus 26-30. között több mint 20 országból érkeztek a résztvevők a Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetbe.

Az alapító és főszervező, dr. Rosivall László, a Transzlációs Medicina Intézet professor emeritusa 1993 óta szervezi a mára már a világ egyik legismertebb és legmagasabb színvonalúvá vált nefrológiai tanfolyamát. A COVID miatt három évig szünetelő rendezvény tavaly tért vissza.

A programot a Magyar Nephrologiai Társaság, a European Renal Association (ERA) és az International Society of Nephrology (ISN) is kiemelt kurzusként kezeli. Számos európai országból érkeztek résztvevők (pl. Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Franciaország, Egyesült Királyság, Románia, Litvánia), de távolabbi országok (Fülöp-szigetek, Indonézia, Ausztrália) nefrológusai is jelen voltak. A hagyományoknak megfelelően a kurzus a Semmelweis Egyetem PhD-hallgatóinak és a meghívott vesegyógyásznak készülő fiataloknak ingyenesen elérhető volt.

Galéria

7kép

A kurzus EACCME (European Accreditation Council for Continuing Medical Education) akkreditációja folytán a részvétel és a tesztvizsga megírása a világ minden táján érvényes 25 CME kreditpontot ért, míg a magyarországi kollégáknak OFTEX regisztrált kurzusként 50 továbbképzési pont járt.

A molekuláktól a betegágyig szemlélettel felépített tudományos program során a világhírű külföldi és hazai előadók számos új, eddig nem publikált izgalmas eredményt mutattak be. Idén a témák között szerepelt többek között a só-víz háztartás szabályozása és az anyagcserével való összefüggései, a vese regenerációja, a renális neuroepitéliális sejtek felismerése és jelentősége, a diabéteszhez társuló vesebetegség, a magas vérnyomás és a krónikus vesebetegség genetikai háttere, a vese-agy tengely, az autoszomális domináns policisztás vesebetegség, az AB0-inkompatibilis vesetranszplantáció és a vese-amyloidosis.

A kurzust kulturális programok is színesítették: borvacsora, borverseny, dunai hajózás, a Semmelweis Egyetem főépületének bemutatása és parlamenti idegenvezetés.

A szervezők ismertették, hogy a nemzetközi nefrológiai közösség már régóta úgy érzi, hogy aki igazán elismert vezető akar lenni, annak a Budapest Nephrology Schoolon kell előadnia. A hallgatóság körében szintén terjed a nézet, hogy aki jól képzett vesegyógyász kíván lenni, annak Budapestre kell augusztus végén jönnie; Indonéziában már kijelölték a jövőre érkezőket is. A Fülöp-szigeteki delegáció köszönőlevelében pedig úgy fogalmazott: „Ez az egyik legjobb, ha nem a legjobb program, amire egy külföldi nefrológusnak muszáj elmennie.”

Az szervezésben – immáron második éve – több egyetemen dolgozó kolléga is részt vesz dr. Rosivall László mellett: dr. Cseprekál Orsolya (Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika), dr. Horváth Orsolya és dr. Lévai Eszter (Gyermekgyógyászati Klinika, Bókay utcai részleg), valamint dr. Ledó Nóra (Belgyógyászati és Onkológiai Klinika). A szervezői munkát továbbá dr. Lám Edina is segíti (Budapesti Szent Margit Kórház).

A nefrológiai egyetem előadói: Simin Goral (University of Pennsylvania, USA); Georgina Gyarmati (University of Southern California, USA); Eva Honsova (Unilabs Pathology and Charles University, Csehország); Hosszú Ádám (SE); Kitty J. Jager (University of Amsterdam, Hollandia); Kökény Gábor (SE); Csaba P Kovesdy (University of Tennessee, USA); Josh Lipschutz (Medical University of South Carolina, USA); Friedrich C. Luft (Charité University, Németország); Safak Mirioglu (Istambul University, Törökország); Mócsai Attila (SE); Molnár A. Gergő (Pécsi Orvostudományi Egyetem); Albert Ong (University of Sheffield, Egyesült Királyság); Norbert Pardi (University of Pennsylvania, USA); János Peti Peterdi (University of Southern California, USA); Rosivall László (SE); Studinger Péter (SE); Katalin Suszták (University of Pennsylvania, USA); Tislér András (SE); Jens Marc Titze (Duke-National University, Szingapúr); Ondrej Viklicky (Institute for Clinical and Experimental Medicine, Csehország)

Kép és szöveg: Belgyógyászati és Onkológiai Klinika

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.