Július 27. és augusztus 2. között Budapest adott otthont az 53. Orvos Tenisz Világbajnokságnak, amelyet a Semmelweis Egyetem szervezett. 1998 óta először rendezték hazánkban a nagy múltú világversenyt, amire idén több mint 350 résztvevő érkezett a világ 25 országából. A megmérettetésen kiváló magyar eredmények születtek: összesen 13 arany mellett számos ezüst- és bronzéremnek is örülhettek a szurkolók, a magyar férfiak pedig a Nemzetek Kupájában is győzedelmeskedtek. A világbajnokság kísérőprogramjaként angol nyelvű tudományos konferenciát szerveztek sportorvosi témában a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján.

Az 53. Orvos Tenisz Világbajnokság megnyitójának az Elméleti Orvostudományi Központ (EOK) adott helyet. Dr. Merkely Béla rektor köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a mozgásnak nem csak az egészség megőrzésében van nagy szerepe, hiszen a sport megtanít a csapatmunkára és a kitartásra is.

Mindkettő kulcsfontosságú az orvos- és egészségtudományban, ezért is lényeges, hogy az egyetemi élet és a sport szinte elválaszthatatlan egységet alkotva, egymást átjárva válik valódi szinergiává a Semmelweis Egyetemen

– tette hozzá.

Joanna Szafranek, a World Medical Tennis Society (WMTS) leköszönő elnöke külön üdvözölte az ausztrál orvosokat, akik az orvos tenisz világbajnokságok történetében először vettek részt a megmérettetésen. Felszólalt Sütő Csilla, a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára is, aki a magyarországi tenisz és a magyar szövetség történetéről beszélt. Dr. Pethes Ákos, a Magyar Orvos Teniszezők Társaságának jelenlegi elnöke beszámolt arról, hogy a Magyar Tenisz Szövetség hogyan került kapcsolatba a WMTS-vel az 1970-es évek végén. Borsay János, a Magyar Orvos Teniszezők Társaságának első elnöke, a WMTS első magyar képviselője hozzátette, hogy ő szervezte az első magyar orvos tenisz bajnokságot, és hogy magyar versenyzők először az 1986-os római WMTS világbajnokságon vettek részt.

A Semmelweis Egyetem cheerleader csapatának fellépése után Sávolt Attila, a Magyar Tenisz Szövetség szakmai igazgatója ismertette a verseny szabályait, bemutatta a bírókat, és beszélt a társasági programokról is. A rendezvény az izgatottan várt sorsolással zárult.

A 25 országból hazánkba érkező több mint 350 versenyző 8 női és 10 férfi kategóriában mérte össze tudását. Párosban 7 női, 9 férfi, míg vegyespárosban 8 korcsoport volt, emellett pedig a Nemzetek Kupájában is összecsaptak a résztvevők. Csaknem 500 érmet osztottak ki. A világbajnokságon nemcsak orvosok és fogorvosok indulhattak, hanem külön kategóriában a családtagjaik is. A mérkőzések két helyszínen, a Park Teniszklubban és a Muskétás Teniszcentrumban zajlottak. A Nemzetek Kupájában a magyar férfiak győzedelmeskedtek, férfi egyesben pedig Szappanos Márton ért el első helyezést. Összesen 13 magyar vagy magyar érintettségű arany, valamint számos ezüst- és bronzérem született.

A nagy hagyományokra visszatekintő, immár 53. alkalommal megrendezett versenyen dr. Merkely Béla rektor is megmérettette magát páros kategóriában dr. Tornyosi Zsombor fogorvossal, de végül lengyel ellenfeleik győzedelmeskedtek. Dr. Merkely Béla a verseny folytatásán és a záróünnepségen már nem lehetett jelen, mert Párizsba utazott, hogy a Nemzetközi Úszószövetség (World Aquatics) Sportorvosi Bizottságának társelnökeként felügyelje az olimpiai vízi sportágak megfelelő orvosi ellátását, segítse a magyar sportolókat, és csapatával, köztük a Semmelweis Egyetem sportorvosaival részt vegyen az ötkarikás játékok orvosszakmai biztosításában is.

Az 53. Orvos Tenisz Világbajnokság kísérőprogramjaként angol nyelvű tudományos konferenciát is szerveztek sportorvosi témában a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján neves magyar és külföldi előadók részvételével. A konferencia megnyitóján dr. Merkely Béla rektor kiemelte, hogy a klinika új, tavaly átadott Sportkardiológiai Központjában évente mintegy ezer-ezerötszáz sportoló komplex sportkardiológiai vizsgálatát végzik el, valamint példaként említette a központ legújabb eszközét, egy fekvő kerékpáros spiroergometriás terheléses rendszert, amely többek között koszorúér eredési rendellenességben szenvedő sportolók vizsgálatát teszi lehetővé. Köszöntője után a rektor előadást tartott, amelyben röviden bemutatta az egyetem történetét, felépítését, sikereit, valamint kardiológiai és sportkardiológiai tevékenységét. Dr. Vágó Hajnalka, a Sportorvostan Tanszék vezetője elmondta, a konferencián elhangzott előadások három fő témakört jártak körül: a sportkardiológia újdonságai; sürgősségi helyzetek a sportorvoslásban, újítások a balesetmegelőzésben és a rehabilitációban; a sporttáplálkozás és a sportolással összefüggő genetikai kérdések; valamint a konferencia záró szekciójában tudományos absztraktokat mutattak be. A magyar szakemberek mellett olyan kiemelkedő nemzetközi szaktekintélyek adtak elő, mint dr. Domenico Cianflone, a milánói Università Vita-Salute San Raffaele egyetem rehabilitációs osztályának vezetője; dr. Jürgen Scharhag, a Bécsi Egyetem sportorvostani tanszékének vezetője; és dr. Alessandro Zorzi, a Padovai Egyetem szív-, mellkas- és érgyógyászati tanszékének munkatársa.

Az orvos tenisz világbajnokságot különböző társasági programok is színesítették, így például a Nemzetek Estjén (Night of the Nations at Danube Cruise) a résztvevők dunai sétahajózás közben csodálhatták meg a budapesti panorámát, az eseménysorozatot záró rendezvényen pedig gálavacsorán is részt vehettek. A záróünnepségen Siklós Erik moderátor megköszönte a szervezők munkáját, a szponzorok támogatását, lejátszották dr. Merkely Béla rektor záró videóüzenetét, végül pedig sor került az ünnepélyes díjátadóra.

A Magyar Orvos Teniszezők Társasága (MOTT) pályázat útján nyerte el a 2024-es Orvos Tenisz Világbajnokság rendezési jogát a World Medical Tennis Society (WMTS)-től, így Magyarország 1990 és 1998 után harmadik alkalommal rendezhette meg a nemzetközi sporteseményt. A Magyar Tenisz Szövetség, valamint a MOTT korábban együttműködési megállapodást kötött a Semmelweis Egyetemmel, az intézmény sportklubjával, és a Semmelweis Egészségügyi Kft.-vel a szervezési feladatok ellátására.

Dr. Csizmadia Balázs
Fotó: Barta Bálint, Zellei Boglárka – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.