A hazai, gyógyszerészeket képző egyetemek között elsőként a Semmelweis Egyetemen emelték be a gyakorlati oktatásba az expediálást segítő komissiózó gyógyszertári robotot. A patikarobotot dr. Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter, dr. Pavlik Lívia kancellár, dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke és dr. Sebők Szilvia főgyógyszerész, az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet igazgatóhelyettese adták át.

„A fejlesztés az egyetem intézeti gyógyszertárához tartozó, közvetlen lakossági ellátó egységeként működő patikában nemcsak a gyógyszerkiadás folyamatát segíti majd, de a gyógyszerészhallgatók képzésében is fontos szerepet tölt majd be. Az automatizálás lehetővé teszi, hogy a gyógyszerészek az összekészítés rutinfeladatát a robotra bízva arra összpontosítsanak, amihez a legjobban értenek: hogy magas színvonalú gyógyszerellátást biztosítsanak a pácienseknek” – fogalmazott beszédében dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke. Felhívta a figyelmet: hazánkban már több mint 100 gyógyszertárban érhetőek el ilyen rendszerek, a négy hazai, gyógyszerészeket képző egyetemek közül azonban elsőként a Semmelweis Egyetemen vezetik be a gyakorlati oktatásba a patikarobotot.

A nálunk végző hallgatók már a képzésük alatt lehetőséget kapnak, hogy tapasztalatot szerezzenek a robotasszisztált expediálásban. Ezen robotizált rendszerek alkalmazása hozzájárul a digitális készségek fejlesztéséhez, egyszersmind innovációs lehetőséget teremtenek a közvetlen lakossági gyógyszerellátásban, amely a nálunk szakmai gyakorlatukat töltő hallgatókat alkalmassá teszi arra, hogy az itt elsajátított készségeket a későbbiek során munkájukban alkalmazzák

– emelte ki.

„A gyógyszerelés automatizálása az oktatási és tanulási környezet javításával, az ipari együttműködések előmozdításával, a működési hatékonyság növelésével, valamint a hallgatók és az alkalmazottak elégedettségének növelése révén több ponton is hozzájárul nemcsak az oktatás, a kutatás és a betegellátás színvonalának emeléséhez, hanem az egyetemi rangsorokban elért eredményeinkhez is” – hívta fel a figyelmet a rektorhelyettes.

Büszkék vagyunk a Semmelweis Egyetemre, hiszen egy olyan egyetem, amely a világ legjobb egy százalékába tartozik. Büszkék vagyunk a Gyógyszerésztudományi Karra is, hiszen egy olyan kar intézeti gyógyszertáránál vagyunk, amely a ShanghaiRanking listáján a legjobb 150-be tartozik

– fogalmazott köszöntőjében dr. Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter, kiemelve, hogy a Korányi Patika Magyarország egyik legnagyobb gyógyszertára, ahol havonta közel 10 ezer beteg fordul meg. Rámutatott, hogy az intézmény sikerének titka az oktatás, a kutatás és a betegellátás egysége, valamint a gyakorlatorientált képzés. Hozzátette: ez a gyakorlati fókuszú képzés az, amelynek jegyében a Semmelweis Egyetem immár másodszor újítja meg kurrikulumát, és ez az, amit a felsőoktatás egészét tekintve is követendő példa. „Éppen ezért egy 74 milliárd forintos projektet indítottunk még 2021-22-ben, amelyet előfinanszíroz a magyar kormány. Ennek a gyakorlati és digitális felsőoktatás fejlesztését szolgáló projektnek 36 nyertese volt, ezek egyike a Semmelweis Egyetem, ahol több program is megvalósulhatott már – ezek közé tartozik a patika kommisiózó robot átadása” – húzta alá a miniszter.

Dr. Hankó Balázs szerint a mindennapjaink digitalizálódnak, ma már robotokhoz hasonló technológiát alkalmazunk, fontos tehát, hogy ez az oktatásban is megjelenjen – de lényeges, hogy mindez a gyakorlatban válik az oktatás részévé. „Azaz a gyakorlatokat itt töltő hallgatóknak lehetősége nyílik arra, hogy a betegellátás legjavába kóstoljanak bele a patikarobot által. A technológia csökkenti a gyógyszerelési hibákat is, de ami még fontosabb: azt az értékes időt növeli, amit a betegeinkre kell fordítani. Hiszen ne feledjük, a gyógyszer onnantól válik gyógyítóvá, hogy a beteg tudja, azt hogyan, miként kell alkalmazni. Ezáltal lesz a benne lévő hatóanyag valóban a gyógyulás része” – emelte ki.

Galéria

13kép

A Korányi Patika új kommisiózó robotját dr. Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter, dr. Pavlik Lívia kancellár, dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke és dr. Sebők Szilvia főgyógyszerész, az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet igazgatóhelyettese adták át.

Szabó Ádám
Fotó: Zellei Boglárka – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.