A Semmelweis Egyetem idén is egész napos programsorozattal emlékezett meg névadójáról, a 206 évvel ezelőtt született Semmelweis Ignácról. A június 28-i események ezúttal is a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban kezdődtek, majd a Belső Klinikai Tömbben folytatódtak, ahol koszorúzásokkal és beszédekkel emlékeztek meg Semmelweis Ignác életéről és munkásságáról. A további eseményekről beszámoló cikkünk ide kattintva olvasható. 

„A 206 éve született Semmelweis Ignác tudományos felfedezései és embersége nem csak hazánkban, de világszerte óriási hatást gyakorolt az orvoslás fejlődésére” – fogalmazott dr. Vágó Hajnalka a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban tartott megemlékezésen. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika klinikai főorvosa hangsúlyozta, elkötelezettsége, tudása és embersége nemcsak a szülészet és a nőgyógyászat területén hozott forradalmi változásokat, hanem az orvosi hivatás egésze számára új utat mutatott. Semmelweis Ignác életútja az emberi kitartás és az igazság iránti elköteleződés története is, nem csupán tudományos felfedezések sora – mutatott rá. Bebizonyította, hogy a legnagyobb áttörések néha a legegyszerűbb megfigyelésekből születnek. Felidézte, hogy Európa vezető szülész szaktekintélyei elutasítóan viszonyultak a fiatal, engesztelhetetlen orvos újszerű elméletéhez. Az idő és a tudomány azonban igazolta Semmelweis zsenialitását. „Fontos, hogy ne csak múltbéli érdemeire emlékezzünk, hanem arra is, hogy mit tanulhatunk tőle a jelenben és a jövőben” – hívta fel a figyelmet dr. Vágó Hajnalka. Kutatóként arra ösztönöz bátorsága és tudományos kíváncsisága, hogy merjünk kételkedni, új utakat keresni. Oktatóként arra figyelmeztet, hogy legyünk nyitottak és ismerjük fel a fiatal tehetségeket, engedjünk utat új elképzeléseknek is és ne utasítunk el automatikusan szokatlan, újszerű gondolatokat. Szólt arról is, hogy az egészségügyi dolgozók részéről az empátia, a figyelem, az együttérzés időtlen értékek. „Az egészségügyben dolgozó minden kolléga munkája Semmelweis Ignác szellemiségét kell, hogy tükrözze, a tudományos kutatás iránti szenvedélyében, emberségében és a betegek iránti elkötelezettségében” – vélekedett.
 
Dr. Vágó Hajnalka az egyetem névadójára emlékezve koszorút helyezett el Semmelweis Ignác szülőházában. A Magyar Nemzeti Múzeum nevében dr. Tomka Gábor főigazgató-helyettes, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum képviseletében pedig dr. Varga Benedek igazgató koszorúzta meg az emlékművet.

A programsorozat a Belső Klinikai Tömb udvarán, Semmelweis Ignác szobrának koszorúzásával folytatódott. Az ünnepi beszédet dr. Cserháti Péter, a Rehabilitációs Klinika igazgatója tartotta, melyben személyes emlékeket idézett fel, amikor 43 évvel ezelőtt ezen a helyen kezdte szakmai pályáját az átépítése miatt a mai transzplantációs tömbben „vendégeskedő” „Balesetiben”. „Előfelvételis műtőssegédként itt tanultam meg a műtői higiénét, ezen az udvaron hordtam a steril dobozokat és a gázpalackokat”– emlékezett vissza. „Most »Semmelweises« fejjel kell átgondolnom, hogy mit jelent névadónk öröksége a mának. Két nappal ezelőtt, az új, ötéves egyetemi stratégia vitája során kerültem szembe ezzel a kérdéssel. Azt javasoltam, hogy a küldetési nyilatkozatban két szóval így foglaljuk össze: evidencia és empátia. Tudományos tényekre alapozott gyógyítás, mindig a szenvedő emberre koncentrálva” – fogalmazott ünnepi beszédében.

Ezt követően Semmelweis Ignác emléke előtt tisztelegve koszorút helyezett el a szobránál dr. Merkely Béla rektor és dr. Pavlik Lívia kancellár; a Magyar Orvosi Kamara nevében dr. Meglécz Katalin alelnök; a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara nevében dr. Hirdi Henriett Éva általános alelnök; a Semmelweis Egyetem Baráti Köre nevében dr. Rosivall László elnök; az egyetem alumusai nevében dr. Hegedüs Tamás igazgató; a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának nevében pedig Gecsey Csenge elnök.

A megemlékezés a Rókus Klinikai Tömbben, majd a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben folytatódott, ezekről az eseményekről holnap számolunk be.

Bódi Bernadett
Fotó: Barta Bálint, Zellei Boglárka – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.