Egész napos ünnepségsorozattal, koszorúzásokkal, köszöntőkkel emlékezett meg a Semmelweis Egyetem névadója, Semmelweis Ignác születésének 206. évfordulójáról, valamint a magyar egészségügy napjáról. A június 28-i megemlékezések a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban majd a Belső Klinikai Tömbben kezdődtek, a nap első feléről szóló beszámolónk ide kattintva olvasható. A programok a Rókus Tömbben folytatódtak, a megemlékezést pedig a NET-beli díszünnepség zárta, ahol csaknem 200 egyetemi polgár vehetett át elismeréseket és kinevezéseket.

A Semmelweis-nap alkalmából megrendezett, egész napos ünnepségsorozat a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban és a Belső Klinikai Tömbben rendezett események után a Szent Rókus Klinikai Tömbben folytatódott.

Azzal, hogy 2010-ben a kórház Szent Rókus Klinikai Tömbként egyetemünkhöz csatlakozott, valójában újra eggyé vált az, ami összetartozik: Semmelweis Ignác egykori munkahelye és a szellemi örökségét továbbvivő intézmény, az együttműködéssel pedig tovább erősítjük egymást

– jelentette ki dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a kórház előtti Semmelweis-szobornál tartott koszorúzás alkalmából. Úgy fogalmazott, hogy alig akad olyan gyógyító intézmény az egyetemen – sőt, Magyarországon vagy akár a kontinensen is –, amely gazdagabb múlttal, tradíciókkal rendelkezik, mint az egykori Szent Rókus Kórház, amely 226 évével Európa második legrégebben működő egészségügyi intézménye; egyben az első és mindmáig egyetlen hazai kórház, amely a magyar örökség része. A rektor a nagy előd életútjának felidézésével emlékeztetett arra, hogy az 1818. július elsején született Semmelweis Ignác kitörölhetetlen nyomot hagyott nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi orvoslásban és tudományos életben is. Klórmeszes kézmosással kapcsolatos felfedezésére legutóbb épp a koronavírus-járvány irányította rá ismét a világ figyelmét. Kora orvostársadalmának elutasítása ellenére is hitt igazában, tudományos eredményeiben, a kritikai gondolkodás, a kétkedés és kíváncsiság erejében. Ezt üzeni nekünk élete és munkássága, ez az, amiért intézményünk a mai napig büszkeséggel viseli nevét – hangsúlyozta dr. Merkely Béla.

A Szent Rókus Tömb jövőjéről szólva a rektor megemlítette: nemrég költözött ide a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete, a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Klinika pedig már meg is kezdte az együttműködést a társklinikákkal, köztük a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikával (STéG), az Ortopédiai, Szemészeti és Városmajori Klinikákkal. Működik a tömb hospice osztálya, zajlik a Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézet felújítása, mely magas szintű, komplex diagnosztikai egységgel, intézeti és közforgalmú gyógyszertárral, gyógyászati segédeszköz bolttal, kiváló dolgozói és hallgatói terekkel rendelkezik majd, ha átadják. Nagyobb területen és kibővült komplexitással itt kaphat helyet az egyetem Fejlődéstámogató Központja is. Emellett VIP rendelőkkel és gyógytornával bővül a közfinanszírozott és magánellátás, továbbá korszerű, közös oktatótermeket alakítanak ki a tömbben. Nemsokára az aktív belgyógyászati és kardiológiai ellátás is visszaáll az intézményben – hangsúlyozta dr. Merkely Béla, aki ezt követően az intézmény névadója előtt tisztelegve koszorút helyezett el a Rókus Kórház előtt álló szobornál az egyetem vezetői nevében.

Galéria

8kép

Az egyetem hallgatói és dolgozói nevében dr. Göböl Zsolt, a Szent Rókus Klinikai Tömb orvos-főigazgatója, míg a Magyar Orvosi Kamara nevében dr. Meglécz Katalin, a kamara alelnöke koszorúzta meg Semmelweis Ignác szobrát. A Hallgatói Önkormányzatnak nevében Gecsey Csenge elnök emlékezett meg az „anyák megmentőjéről”.

A Semmelweis-napi megemlékezés záróeseménye a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben (NET) megrendezett díszünnepség volt, amelyet dr. Merkely Béla rektor nyitott meg. „Semmelweis Ignác azt tanítja nekünk, hogy ha hiszünk valamiben, ha van egy felismerésünk, víziónk és megvan a tudásunk, akkor rendíthetetlen elkötelezettséggel haladjunk előre a célunk felé vezető úton. Semmelweis születésének 206. évfordulóján még nagyobb nyomatékkal szól névadónk inspiráló üzenete. Ez a nap számunkra – akik a róla elnevezett egyetemen elkötelezetten továbbvisszük szellemi örökségét – az egyik legkülönlegesebb” – kezdte köszöntőjét a rektor. Szavai szerint ez a nap nemcsak a nagy elődök előtti tisztelgésé, hanem mindig egyfajta, összegzésre alkalmat adó mérföldkő is. Történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy a most záruló tanévben olyan új területekkel gazdagodott az egyetem portfóliója mint a traumatológia, a rehabilitáció, az idegsebészet és a neurointervenció. „Tovább bővült ezzel a Semmelweis Család is, és hiszünk benne, hogy ezek a szakterületek még hatékonyabban működhetnek a multidiszciplináris környezetben, az oktatás-kutatás-betegellátás hármas funkciójának részeként” – fogalmazott a rektor.

A víziókra térve kiemelte a folyamatos építkezést fontosságát, hozzátéve, hogy a jelenleg kivitelezés alatt lévő infrastrukturális fejlesztések 50 milliárd forintos nagyságrendjét. Épül a Nemzeti Orvosi Innovációs Képző Központ; hamarosan kezdődik a Ferenc téren az Egészségügyi Közszolgálati Kar campusának kialakítása; folyamatban van az Anatómiai, Szövet-és Fejlődéstani Intézet felújítása; a Szent Rókus Klinikai Tömb felújítása; a Városmajor 70 projekt.

Emellett százmilliárd forintot jelentős mértékben meghaladó infrastrukturális fejlesztés van tervezési fázisban – mondta el a rektor, hangsúlyozva, hogy a beruházások mind az innovációt, a betegellátás és az oktatás színvonalának emelését szolgálják, valamint annak a stratégia célnak az elérését, hogy a Semmelweis világ 100 legjobb egyeteme közé tartozzon, oda, ahova a kiválóság alapján máris tartozik. Kiemelte: a US News legfrissebb rangsorában kardiológia és kardiovaszkuláris rendszerek területen a 31. helyen áll az egyetem. „Víziónk pedig mind egy célt szolgál: hogy világszínvonalú ellátást biztosítsunk nemzetünknek, azoknak,  akik a kezünkbe helyezik egészségüket, és világszínvonalú oktatással a legjobb szakembereket képezzük hazánk számára” – jelentett ki dr. Merkely Béla.

Az egyetem legnagyobb kincse, legnagyobb értéke az emberi erőforrása, éppen ezért az a cél, hogy minden Semmelweis Polgár azt érezze: megbecsülik és elismerik munkáját, díjazzák a teljesítményét; hogy az intézmény minden munkatársa reggelente örömmel és tettre készen lépjenek be a kapun, és a nap végén az elvégzett eredményes munka élményével térjenek haza a családhoz

– húzta alá a rektor. Befejezésül kiemelte, hogy csak akkor lehetünk méltók Semmelweis nevéhez, ha megértjük a szavait. Ha azok nap mint nap zsinórmértékként szolgálnak számunkra, amikor tudásunk legjavával szolgáljuk a gyógyítás fejlődését, a tudományos kutatás előmozdítását és az oktatás színvonalának javítását. Köszöntője végén gratulált minden Semmelweis Polgárnak az eddigi eredményekhez, a nyárra feltöltődést, a folytatáshoz pedig inspirációt, elhivatottságot és céltudatosságot kívánt mindenkinek.

A díszünnepségen az egyetem mintegy 200 munkatársa vett át kinevezést, illetve kitüntetést.

Az ünnepség keretein belül dékáni megbízást kapott az Általános Orvostudományi Karon dr. Nyirády Péter (Urológiai Klinika). Dékánhelyettesi megbízásban részesül 2024. július 1-től az Általános Orvostudományi Karon dr. Müller Veronika (Pulmonológiai Klinika), dr. Mócsai Attila (Élettani Intézet) és dr. Purebl György (Magatartástudományi Intézet). Dékánhelyettesi megbízást kapott a Pető András Karon dr. Túri Ibolya (tudományos dékánhelyettes). Elnöki megbízást vehetett át az Egyetemi Doktori Tanácsban dr. Benyó Zoltán (Transzlációs Medicina Intézet).

Igazgatói megbízást kapott:

  • Dr. Masszi Tamás (Szak- és Továbbképzési Központ)
  • Dr. Antal István (Gyógyszerészeti Intézet)
  • Dr. Ács Nándor (Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika)
  • Dr. Nagy Zoltán Zsolt (Szemészeti Klinika)
  • Dr. Szabó Dóra (Orvosi Mikrobiológiai Intézet)
  • Dr. Windisch Péter (Parodontológiai Klinika).

Igazgatói megbízást kap 2024. október 1-től dr. Ungvári Zoltán (Megelőző Orvostani és Népegészségtani Intézet). Tanszékvezetői megbízást 2024. szeptember 1-től dr. Lendvai Balázs (Richter Tanszék). Tanszékvezetői megbízásban részesült dr. Molnár Lajos Zsolt (Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék).

Kabinetvezetői megbízást kapott dr. Kormos Andrea (Rektori Kabinet). Kabinetvezető-helyettesi megbízást kapott Adonicsné Püski Kata (Rektori Kabinet). Főtitkári megbízást kapott 2024. május 1-től dr. Antóny Zsolt (Szenátusi Főtitkárság). Tudományos tanácsadói kinevezésben részesül 2024. július 1-től dr. Fancsovits Péter (Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika).

Átadták a professor emerita és professor emeritus címeket, az egyetemi docensi, egyetemi tanári, a habilitációs képesítéseket, a rektori dicséreteket, a Semmelweis Egyetem Kiváló Dolgozója kitüntetéseket, majd a kancelláriához tartozó Semmelweis Egyetem Kiváló Dolgozója kitüntetéseket, illetve a kancellári dicséreteket, a Semmelweis Egyetem Kiváló Szakdolgozója kitüntetéseket, valamint dékáni dicséreteket. A díjazottak névsora ide kattintva olvasható pdf formátumban.

Az idei Márer Vera díjat dr. Gasparics Ákos (Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinika, Baross utcai részleg) és dr. Pinti Éva (Gyermekgyógyászati Klinika, Tűzoltó utcai részleg) kapta. Erről szóló külön cikkünk ide kattintva olvasható.

A Semmelweis Egyetem Kiváló Konduktora kitüntetésben részesült Cseizer Bernadett (Pető András Kar, Gyakorló Általános Iskola) és Szabó Mária Ilona (Pető András Kar, Gyakorló Általános Iskola).

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány 40 éven aluliak kiemelkedő tudományos tevékenységét elismerő díjában öten részesültek: dr. Soós András Áron, dr. Demeter Flóra, dr. Vágvölgyi Anna, különdíjat vehetett át dr. Szentiványi András és dr. Závoti Olivér. Erről szóló külön cikkünk ide kattintva olvasható.

Átadták a Forgács Iván-díjakat is – ez az elismerés azon oktató és oktatást támogató munkatársaknak adományozható, akik hozzájárultak az Egészségtudományi Kar hírnevének öregbítéséhez, tartósan eredményes munkásságukkal, szakmailag és emberileg is kiemelkedő példaértékű tevékenységükkel. Az elismerést Nágel Józsefné és dr. Tringer Lászlóné vehette át dr. Merkely Béla rektortól és Bednárikné dr. Dörnyei Gabriella dékántól.

A Semmelweis Ignác születésének 206. évfordulója alkalmából rendezett díszünnepség zárásként a jelenlévők meghallgathatták Börcsök Emese, a Medikus Zenekar tagjának előadásában Bach G-dúr csellószviftjéből a Courante tételt.

Kiss Melinda, Szabó Ádám
Fotó: Barta Bálint, Zellei Boglárka – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.