Több tudományágban idén összesen kilenc kutató részesült a Semmelweis Egyetemről Bolyai János Kutatási Ösztöndíjban. A 792 pályázó közül a szakértői értékelések és a kollégiumok javaslatai alapján végül 156-an részesültek támogatásban.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által alapított Bolyai János Kutatási Ösztöndíjra 2024-ben 792 fiatal kutató pályázott. A szakértői értékelések és a kollégiumok javaslatai alapján az ösztöndíj kuratóriuma június 5-én döntött az idei nyertesekről. Végül 156-an kaptak támogatást – adta hírül a Magyar Tudományos Akadémia. A pályázók 39,4 százaléka nő, a támogatott kutatók között arányuk 34,6 százalék.

Több tudományágban is ott vannak a díjazottak között a Semmelweis kutatói. Orvostudomány kategóriában a Semmelweis Egyetemről négyen kaptak ösztöndíjat: dr. Benke Kálmán, a Szívsebészeti Tanszéki Csoport adjunktusa, dr. Drobni Zsófia Dóra, a Kardiológiai Tanszék rezidense, dr. Gulyás-Onódi Zsófia, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet adjunktusa és dr. Tokodi Márton, a Kardiológiai Tanszék tanársegédje.

Egészségtudomány kategóriában dr. Sydó Nóra, a Kardiológiai Tanszék adjunktusa és dr. Ujma Przemyslaw Péter, a Magatartástudományi Intézet adjunktusa nyert; gyógyszerészet kategóriában dr. Tóth Gergő, a Gyógyszerészi Kémiai Intézet egyetemi docense; sejt- és fejlődésbiológia kategóriában pedig dr. Visnovitz Tamás, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet adjunktusa részesült ösztöndíjban. Nyelvtudomány kategóriában dr. Fogarasi Katalin, a Szaknyelvi Intézet igazgatója nyerte el a támogatást.

Az ösztöndíj egy-, két- vagy hároméves időtartamra nyerhető el, melyet az ösztöndíjas időszak zárójelentésének értékelése alapján „kiemelkedő” vagy „jó” minősítésű teljesítményt nyújtó kutató ismételten megpályázhat és elnyerhet. A Bolyai-ösztöndíjat elnyerők további támogatásra pályázhatnak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíjpályázat keretén belül, mely pályázatok szakmai elbírálását szintén az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma végzi.

Az ösztöndíjat azzal a céllal alapította az MTA, hogy ösztönözze és elismerje a kiemelkedő kutatás-fejlesztési teljesítményt nyújtó fiatal, 45 év alatti kutatókat, illetve, hogy elősegítse az MTA doktora cím elnyerésére való felkészülést. Mint írják, a Bolyai-ösztöndíj akadémiai támogatásként hidat képez a Magyar Tudományos Akadémia, az MTA doktorai és a fiatal kutatói generáció tagjai között. Fontos, hogy az utóbbiak számára a PhD-fokozat megszerzése után kiszámíthatóságot, tervezhetőséget biztosítson az önálló kutatói pálya megkezdéséig terjedő időszakban.

Bódi Bernadett

Fotó forrása: mta.hu

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.