A Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) keretében lezajlott megmérettetéseken csapatszinten és egyéni versenyszámokban is kiváló eredményeket értek el a Semmelweis Egyetem hallgatói. Tíz sportágban közel 28 versenyszámban 30 éremmel tértek haza a sportolók.

Április 30. és május 3. között rendezték meg a hazai egyetemi sport legnagyobb fesztiválját, a MEFOB fesztet Győrben, ahol 26 egyetem mérte össze tudását.  A MEFOB fesztet a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség 2022-ben azzal a céllal indította útjára, hogy legyen egy olyan multisport eseménye az egyetemi sportnak, ahol nemcsak sportolnak, hanem szurkolnak és szórakozni is tudnak a hallgatók. Az eseménynek minden évben más egyetem ad otthont. A Semmelweis Egyetem három csapata is éremmel tért haza a megmérettetésről. A cheerleader csapat diadalmaskodott a Senior All Girl Group Stunt L5 versenyszámban. A férfi futsalcsapat a döntőben a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A női vízilabdacsapat 2. helyen végzett a megmérettetésen.

A Semmelweis Egyetem Vízilabda Szakosztály keretében mindössze 2023. szeptemberében megalakult női vízilabda csapatban jelenleg is dolgoznak a csapatépítésen Karácsonyi Vazul edző vezetésével. A mostani versenyen több olyan játékossal szálltak medencébe, illetve a csapat rövidesen kiegészül majd olyanokkal, akik az első osztályban (OB I.) korábban már sikerrel szerepeltek: Gerendás Matildával (Magyar Női Vizilabda Kupa ezüstérmese), Vaszari Júliával, Orbán Boglárkával. A mostani siker után ősszel az Országos Bajnokság B. csoportjában tervezi az indulást női vízipóló csapat, és a tervek szerint bővülhet a keret Torkos Tímeával, Beszédes Dorka Rékával, és további öt vendégjátékossal.

Április utolsó hétvégéjén, Tapolcán rendezték meg az idei vívó MEFOB-ot, ahol az intézményi összetett pontversenyben a verseny 21 szereplője közül a Semmelweis Egyetem a harmadik helyet szerezte meg. Az egyetem hallgatói egy egyéni ezüst- és egy egyéni bronzérmmel, valamint két, csapatversenyben nyert ezüstéremmel térhettek haza.

A MEFOB birkózó bajnokságot május 4-én rendezték Csepelen, ahol 157 induló 19 egyetemet képviselt. Az SESK Küzdősport Szakosztálya 10 hallgatóval vett részt a versenyen, négyen profi kategóriában, hatan amatőrben indultak. Összesen 7 érmet szereztek: profi kategóriában Budai-Kovács Marcell, Jász Márton és Miklós Mátyás aranyérmet szerzett, utóbbi a másik fogásnemben is elindult (kötöttfogás), ott ezüstérmes lett. Az amatőrök közül Komjáti Kristóf arany-, Veres Szilárd ezüst-, Osváth Bálint bronzérmet szerzett. Az egyetem többi hallgatója is pontszerző helyre került, így az összesített pontversenyben a Semmelweis Egyetem a második helyen végzett.

A Pannon Egyetemen május 11. és 12. között megrendezett atlétika MEFOB-on is jól szerepeltek az egyetem hallgatói. Női 400 méteres gátfutásban Bátai Luca aranyérmet szerzett, míg a férfiak között Molnár Csaba Levente szintén a dobogó legfelső fokára állhatott fel ugyanebben a versenyszámban. Női 4×400 méteres versenyszámban a Semmelweis Egyetem csapata lett a nyertes. Női magasugrásban ezüstérmes lett Bajnok Borbála, szintén ezüstérmet szerzett női 1500 méteren Varga Gréta Barbara. Női 5000 méteren 2. helyen végzett Dobó Eszter, női 3000 méter akadályban második lett Dobó Eszter, Mező Zsófia Márta pedig női 800 méteren bronzérmet szerzett.

Az egyetem úszócsapata megnyerte a MEFOB országos döntőjét, a férfi judocsapat az intézményi 5. helyet érte el. Az egyéni eredmények között kiemelkedik Szabó Domonkos férfi párbajtőr egyéniben szerzett második, Hanzl Lilla Zsófia női tőr egyéni harmadik, Urbán Tamás férfi kard egyéniben szerzett második, Nagy Kristóf férfi kard egyéniben elért ötödik, judóban Adorjáni Gergely profi 81 kg-os kategóriában szerzett első, Kimi Bravo Blanco profi 66 kg-os kategóriában elért második, Szoboszlai Zsófia profi 70 kg-os kategóriában szerzett negyedik, valamint Sági Zenina, a Kommunikációs Igazgatóság munkatársa tollaslabda női egyéni kategóriában elért harmadik helyezése.

Történetének legsikeresebb félévét zárja a SESK Küzdősport Szakosztálya

A Semmelweis Egyetem Sport Klub (SESK) Küzdősport Szakosztálya 15 fő amatőr birkózóval és 24 fő jiu-jitsu sportolóval kezdte meg a második szemesztert. A félév során újdonságnak számít, hogy az I. és II. éves hallgatók is mindkét edzés látogatása esetén kiválthatták a testnevelés órán való részvételt, így 7 lelkes hallgató jelentkezett kezdőként, akik közül öten teljesítették a félévet és részt vettek a tavaszi BFSE Földharc Bajnokságon is, ahol Miklós Mátyás és Dobos Áron 1-1 bronzéremmel járultak hozzá az egyetem sikeréhez. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezett versenyen 16 semmelweises hallgató vett részt, akik összesen 4 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérmet szereztek. Idén először Szily Anna Luca személyében női kategóriában is lett bajnok. Az ezen a versenyen, valamint a MEFOB-on elért sikerek mellett további eredménynek számít a félévben, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem önvédelmi – defendo – edzéseket tart majd Semmelweis Polgárok részére. Az eredményekhez nagyban hozzájárultak a szakosztály felkészítő edzői: Veres Szilárd VI. éves ÁOK hallgató, Pohorilyák István és Nunajev Jusup edzők és a Budapesti Honvéd Sport Egyesület Birkózó Szakosztályának vezetése.

Aki a jövőben szeretne csatlakozni a szakosztály amatőr birkózó és/vagy jiu-jitsu edzéseihez, illetve bekapcsolódni a defendo edzésekhez, szándékukat a SEbirkózás@gmail.com e-mail címen jelezheti.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) tanévenként meghirdeti a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságokat (MEFOB), melyeknek célja, hogy eldöntsék az egyetemi sportversenyek bajnoki címeit, a hallgatók körében pedig népszerűsítsék a meghirdetett sportágakat. A bajnokságokat felsőoktatási intézmények, kisebb számban sportegyesületek rendezik. A versenyeken azok a sportolók vehetnek részt, akik a verseny időpontjában valamely felsőoktatási intézmény hallgatói. Az elmúlt évek statisztikái alapján MEFOB versenyeken évente kb. 3500 versenyző vesz részt, 37 különböző sportágban lehet indulni a MEFOB keretei között.

Bódi Bernadett, Pogrányi Péter
Fotó: Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség, Ivánkovics István

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.