Pályatársak és mentoráltak mellett a hazai gyermeknefrológia szaktekintélyei mondtak köszöntőt a dr. Reusz György 70. születésnapja alkalmából rendezett tudományos tanácskozáson. A Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára, a Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola vezetője tiszteletére szervezett eseményen az ünnepelt tudományos, szakmai eredményeit is méltatták, elismerően beszéltek a vele folytatott közös munkáról és a baráti beszélgetésekről is.


„Egy nagy család vagyunk, és egy nagy családban a családtagok születésnapját magától értetődő természetességgel ünnepeljük meg, ahogyan tesszük azt most is, a klinika kiemelkedő alakjának, dr. Reusz György professzornak a 70. születésnapja alkalmából” – mondta dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese, a Klinikai Központ elnöke, és a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója a Bókay utcai részleg zsúfolásig megtelt Koós Aurél termében rendezett ünnepi tudományos ülésen.

„Mit kívánhatnék egy 70 éves fiatalembernek? Őszi, szép, hosszú bicikliutakat, kis lankával, nem nagy emelkedőkkel, és szép napsütötte téli síelést szintén nem fekete pályákkal” – fogalmazott videóüzenetében dr. Tulassay Tivadar rector emeritus, miután felidézte 42 évi ismeretségük, közös munkájuk főbb állomásait. Külön kiemelve, amikor elnyerték a Nemzetközi Gyermeknefrológus Társaság kongresszusának budapesti rendezési jogát, méltatva az ünnepelt nemzetközi szakmai társaságokban betöltött vezetőségi szerepeit, a magyar gyermeknefrológia nemzetközi elismertségét elősegítő szakmai, tudományos tevékenységét.

„Szakmai és morális referenciapont volt mindig is számunkra, aki minden eldöntendő vitás kérdést objektíven el tudott bírálni” – mutatott rá köszöntőjében dr. Tímár József, a Doktori Iskola korábbi vezetője, a rektori pályamunka bírálóbizottság vezetője. Méltatta, hogy a Rácz Károly Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola vezetőjeként dr. Reusz György növelte a sikeresen fokozatot szerző hallgatók számát, illetve azt is, hogy 70 évesen még négy aktív PhD-hallgatót mentorál.

Dr. Kárpáti István, a Magyar Nephrologiai Társaság főtitkára (és 2025-től megválasztott elnöke) ismertette dr. Reusz Györgynek a MANET elnökeként eltöltött tíz évét és elért eredményeit is, kiemelve, hogy a társaság része a Magyar Gyermeknephrológiai Egyesület is, amely élén még a professzor áll. Szavai szerint az ünnepelt elnöksége alatt szervezték át a társaság szakmai bizottságait, hozzáigazítva a tudomány fejlődéséhez. A főtitkár méltatta a professzor Hypertonia és Nephrologia folyóirat megújításában és főszerkesztésében, tankönyvek írásában, szerkesztésében, kiadásában, szakmai konferenciák, kongresszusok szervezésében játszott szerepét. Ebben az időszakban indították el a professzor kezdeményezésére a Nemzeti Veseprogramot, illetve a vasculitis, a vesebiopsziás és a vesepótló kezelés regisztereket is.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága nevében dr. Szabó László köszöntötte az ünnepeltet és adta át az évforduló alkalmából a magyar gyermekorvosok által a magas szintű szakmai, tudományos és közösségi munkája elismeréseképp adományozott emléklapot. „Körbenézek, és azt kell mondanom, hogy a fiatalok nagyon megöregedtek, míg mi semmit sem változtunk” – utalt a 40 éve, a gyermekklinikán kezdődött barátságukra dr. Szabó László.

Dr. Bereczki Csaba, a szegedi Szent-Györgyi Albert Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ tanszékvezető egyetemi docense azt idézte fel, hogy negyed-ötödéves egyetemi hallgatóként dr. Reusz György hatására kezdett a nefrológia mellett gyermekhipertóniával is foglalkozni. Mentoraként köszöntötte a 70 éves professzort a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója, dr. Szabó Tamás is, aki elsősorban kivételes előadói készségeit méltatta – példaként a több mint 90 kilométeres bicikliút után megtartott kongresszusi előadást említve. Dr. Sallai Péter, aki a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján a leghosszabb ideig kollégája volt, azt emelte ki, hogy dr. Reusz György egyfelől mennyire szívesen osztotta meg a tudását, másfelől pedig mennyire tisztán látta azt, mikor mi a teendője, hogy a hosszabb távú elképzeléseit, terveit megvalósítsa.

Dr. Kelen Kata csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, nefrológus azt idézte fel, hogy több mint 20 éves ismeretségük, majd barátságuk még a TDK-munka idejére nyúlik vissza, de a vesegyógyászat iránti elköteleződést is a professzornak köszönheti.

Te vagy, aki egy kalandparkban a mai napig felmennél a legdurvább kalandpályára, és te vagy, akivel bármilyen témáról lehet beszélgetni, de a végén mindig lesz benne valami bicikli

– jegyezte meg a szakorvos. Majd dr. Rosivall László rector és professor emeritus, az egyetem Nemzetközi Nefrológiai Kutató és Képző Központja vezetője, egyúttal a Magyar Vese-Alapítvány alapítója bejelentette, hogy a kuratórium döntése értelmében az idén dr. Reusz György kapja alapítvány Vese Életfa Életműdíját.

„Az élet olyan, mint a biciklizés, ha meg akarod tartani az egyensúlyt, mozgásban kell maradnod. Albert Einstein szavai téged is jól jellemeznek, példát mutatsz, hogy keressünk mindig új célokat” – mondta köszöntőjében dr. Szabó Attila rektorhelyettes. Méltatta, hogy Reusz György professzor nemcsak a tudomány művelésében, de a szervezésében is jelentős szerepet vállal mind a mai napig. Úgy fogalmazott, hogy az ünnepelt a példa rá, hogy az egyetemi klinika hármas feladatköréből – betegellátás, oktatás, kutatás-innováció – mindhármat lehet egyszerre is magas szinten művelni, mindig megtartva az egyensúlyt, és hagyva időt egyéb tevékenységekre is. „Hiszem, hogy a folyamatos aktivitás, a hármas feladatkör ellátása és mindezek között az egyensúly fenntartása az, ami olyan fiatalon tart” – jegyezte meg dr. Szabó Attila, egyúttal köszönetet mondva a biztatásért, a tudásátadásért és a baráti beszélgetésekért is.  A születésnap apropóján a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója és a professzor megragadta az alkalmat arra is, hogy virággal köszöntse a dr. Reusz György munkáját évtizedeken át segítő Kamenár Zsuzsát is.

Dr. Reusz György néhány gondolattal megköszönte az elhangzott köszöntéseket, és Verebély Tibor professzort idézve megemlítette, hogy nemcsak 80 éves kor felett örül minden nap napnak az ember: azt tanácsolta, 20-30-40-50 évesen is mindenki örüljön a napnak, és próbálja minél jobban kihasználni azt.

Kiss Melinda Katalin

Fotó: Zellei Boglárka – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.