Akut fejfájás enyhítése mellett újabb migrénrohamok megelőzésére is alkalmas az a rimegepánt hatóanyagú szer, mely újszerű hatásmechanizmusa miatt elnyerte a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság „Az Év Gyógyszere” díját 2023-ban. A díjat dr. Ferdinandy Pétertől, a társaság elnökétől Zsigmond Krisztina, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ügyvezetője vette át a Semmelweis Egyetem Semmelweis Szalonjában megrendezett ünnepélyes átadón.

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság 1996 óta minden évben odaítéli „Az Év Gyógyszere” díjat annak érdekében, hogy támogassa az egy-egy betegség kezelésében áttörést jelentő korszerű gyógyszerkészítmények elterjedését hazánkban – mondta dr. Ferdinandy Péter, a társaság elnöke, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója a Semmelweis Szalonban tartott díjátadón. Szavai szerint a független bírálóbizottság legfőbb értékelési szempontja a hatásmechanizmus tudományos újdonsága, a készítmény terápiás hiánypótló volta, illetve az, hogy van-e hazai kutatás-fejlesztési hozzáadott értéke.

A 2023-ban a díjat elnyerő Pfizer által kifejlesztett rimegepánt hatóanyagú szer az első olyan készítmény, amit az Európai Unióban a migrén akut és megelőző kezelésére egyaránt engedélyeztek – emelte ki dr. Pethő Gábor, a bíráló bizottság elnöke, a Pécsi Tudományegyetem Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet egyetemi tanára. Mint hozzátette, új megközelítést jelent, hogy a rohamoldásban bevált készítményt szükség esetén, az adagolás módosításával megelőzésre is lehet alkalmazni a későbbiekben.

Dr. Tajti János, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika egyetemi tanára, a Magyar Fejfájás Társaság és a Magyarországi Fájdalom Társaság elnökségi tagja a klinikai alkalmazási lehetőségeket bemutató előadásában azt emelte ki, hogy a gyógyszer szájban oldódik, így a migrén miatti hányingerrel küzdőknél is hatásos, a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők – akár időskorban is –, illetve az enyhe, vagy akár súlyos májelégtelenséggel élő migrénesek is alkalmazhatják, emellett anyatejes táplálás mellett is adható.

Minden nap azon dolgozunk, hogy fel tudjuk venni a küzdelmet a ma még megoldatlan és gyógyíthatatlan betegségek ellen – emelte ki Zsigmond Krisztina, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ügyvezetője. Hozzátette, a cég készítményei az 1960-as évek óta elérhetőek Magyarországon, 1991. óta önálló cégként is működik hazánkban, napjainkra pedig mind a 4 orvosegyetem bekapcsolódott a Pfizer globális klinikai vizsgálóhálózatába. A cég 149 hazai klinikai vizsgálati helyszínen zajló több tucatnyi kutatáson és a 41 milliárd forintos éves árbevételén túl is hatással van a hazai egészségügyre, mintegy 218 millió forinttal támogatták annak működését.

Galéria

9kép

Kiss Melinda Katalin

Fotó: Zellei Boglárka – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.