Immár második alkalommal adták át a Magyarországon tevékenykedő szakorvosok munkájának elismeréseképp a Richter Érdemérmet: az idén a háromból két kategóriában is a Semmelweis Egyetem munkatársait díjazták.

A Richter Gedeon Nyrt. a Richter Érdeméremmel és a díjazott, bevált jó gyakorlatok ismertetésével, elterjedésének vagy továbbfejlesztésének ösztönzésével a hazai egészségügy modernizációját, az orvosi hivatás hatékonyságának növelését szeretné támogatni. Az idén második alkalommal átadott szakorvosi elismerésekre két kategóriában is sikerrel pályázták a Semmelweis Egyetem munkatársai. Az év leghatékonyabb betegkommunikációját folytató szakorvosa címet dr. Bokor Attila, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika endometriózis centrumának vezetője és a minimál invazív sebészeti osztály Baross utcai részlegének osztályvezetője, míg az év legkiemelkedőbb tudományos vagy innovációs munkáját végző szakorvosa díjat dr. Hegyi Péter, a Pankreász Betegségek Intézete és a Transzlációs Medicina Központ igazgatója nyerte el.

Dr. Bokor Attila egyetemi docens, szülész nőgyógyász, nőgyógyászati daganatsebész szakorvos az elmúlt közel két évtizedben az endimetriózis klinikai és alapkutatásával foglalkozott, széles körben ismertette az ide vonatkozó tudományos eredményeket. Az Európai Endometriózis Liga (EEL) alelnöke, valamint a FEMaLe (Finding Endometriosis with Machine Learning) Konzorcium ügyvezető testületének tagja. ESHRE (Európai Humánreprodukciós és Embryológiai Társaság) Endometriosis Guideline Development Core Group tagja. A Magyar Nőgyógyászati Laparoscopos Társaság elnöke, a Magyar Asszisztált Reprodukciós Társaság elnökségi tagja. Kutatásai során a laparoszkópos sebészeti technikák alkalmazására koncentrált a mélyen infiltráló endometriózis (azaz a beleken megjelenő méhnyálkahártya szövet okozta panaszok) kezeléséért, e téren számos bemutató műtétet is végzett; továbbá az endometriózis non-invazív diagnosztikája érdekelte, valamint a big data és AI/ML alkalmazási lehetőségei az endometriózis korai diagnosztikája érdekében. Az első hazai prospektív, az endometriosis életminőségre gyakorolt hatását vizsgáló tanulmány, az EndoCost Study egyik szerzője. Az Endometriózis felismerése gépi tanulás segítségével (FEMaLe) projekt a legnagyobb volumenű, 8 európai országban zajló endometriózis kutatási program, melynek adattudományi munkacsoportját dr. Bokor Attila vezeti.

Megalakulása óta támogatja a Női Egészségért Alapítványt, melynek célja az ismeretterjesztés és a betegtámogatás. A betegedukációt három ismeretterjesztő kiadvány írásával, szerkesztésével és lektorálásával is támogatta, valamint számos ismeretterjesztő előadással, tévéműsorban, podcast-adásban való részvétellel járult hozzá, hogy minél szélesebb körben ismertté váljon a betegség, illetve a kezelési lehetőségek. Az endometriózis diagnosztikáját és kezelését érintő magyar szakmai irányelvek kialakításában is tevékenyen részt vett – dr. Bokor Attila irányította például az ESHRE guideline 2022 magyar viszonyokra való adaptációját. 

Dr. Hegyi Péter, a Pankreász Betegségek Intézete és a Transzlációs Medicina Központ igazgatója pályázatában többek között a pankreatitisz kialakulásával kapcsolatos kutatási eredményeit, illetve a kutatócsoportja által bevezetett új terápiás megközelítéseket ismertette. Emellett bemutatta az immár három egyetemen, Pécsett, Szeged és a Semmelweisen működő Transzlációs Medicina Program, továbbá a Magyar Hasnyálmirigy Munkacsoport, valamint az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő tehetséges gimnazista és egyetemista fiatalokat, illetve kutatásaikat támogató Nemzeti Tudósképző Akadémia Program létrehozásában játszott szerepét.

A Magyar Hasnyálmirigy Munkacsoport 2011-es megalapítása óta Magyarország Európa legaktívabb tudományos pankreászkutató műhelyévé vált, és például a gyermekkori hasnyálmirigy-gyulladás és a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás nemzetközi kezelési útmutatójának elkészítésében is részt vett 2018-ban és 2020-ban is. A Semmelweis Egyetemen az országban elsőként létrehozott Pankreász Betegségek Intézete, valamint az egyetem intézeteiben és klinikáin dolgozó szakemberek munkájának egy centrumban való összehangolása dr. Hegyi Péter szerint kiváló lehetőséget kínál a magyar pankreatológia tovább fejlesztéséhez. A transzlációs medicina társadalmi hasznosságát többek között a tudomány alapú betegellátás alkalmazásával elért költséghatékonysági mutatók ismertetésével, valamint a program indulása óta megjelent tudományos közlemények számával támasztotta alá. Kiemelt figyelmet kapott az orvosok és a betegek edukációja is.

A Richter Érdemérmet elnyerő pályázatok bruttó 2 millió forint, a különdíjjal kitüntetett pályázók pedig bruttó 500 ezer forint díjazásban részesülnek.

„Ahhoz, hogy az egészségügy modernizálásában hosszútávú változásokat érhessünk el, elengedhetetlen, hogy a kutatás-fejlesztés területén végzett erőbefektetéseink mellett figyelemben és elismerésben részesítsük az ellátórendszer azon tagjait, akik nélkül lehetetlen lenne az eredményeink maximalizálása. A hatékony és innovatív terápiás módszerek sikerében kiemelt szerepük van többek között azoknak a szakorvosoknak is, akik saját tevékenységük során vállalatunkhoz hasonlóan nap mint nap a társadalom egészségének javításán dolgoznak, és akiket ezen áldozatos munkájukért a mai nap során Richter Érdemérem díjban részesítünk” – jegyezte meg Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a díjak átadásakor.

Galéria

7kép

Kiss Melinda Katalin
Fotó és forrás: richtererdemerem.hu

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.