Közös képzések, szakmai események szervezéséről, összehangolásáról, polgári és katonai képzések számára szóló új orvosi-egészségügyi szimulációs modellek tervezéséről állapodott meg a Semmelweis Egyetem és a budapesti székhelyű NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központja (NATO KEKK). A most aláírt megállapodás a már meglevő, több mint egy évtizedes együttműködés megújítása, amelyet dr. Merkely Béla rektor és dr. Fazekas László orvos ezredes, a NATO KEKK igazgatója írt alá a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében.

A több mint 250 éves tradíciókkal rendelkező Semmelweis Egyetem és az 1949-ben létrejött Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) több szálon is kapcsolódik egymáshoz, ezek közül talán a legfontosabb, hogy mindkettő az emberek védelme érdekében jött létre – hangsúlyozta bevezetőjében dr. Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora kiemelte, a Magyar Honvédség különösen aktív a hadiorvoslás területén, és hazánk kulcsszerepet játszott abban, hogy másfél évtizede megalakulhatott Budapesten a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központja, melynek munkájába Európában első civil intézményként 2011-től a Semmelweis Egyetem is bekapcsolódott. Az eddigi együttműködés eredményes volt, a mostani megállapodással ezt erősítik meg és bővítik ki.

Szeretnénk további közös képzéseket szervezni, új szimulációs modelleket tervezni a polgári és katonai képzésekhez, miközben integráljuk egymás szakértelmét kurzusainkba és munkatársaink számára is átjárást biztosítunk ezekbe

– emelte ki a rektor.

A Semmelweis Egyetemen 1995 óta létezik szimulációs oktatás, a világszintű skill laboratóriumaink színvonalas terepet jelentenek a NATO katonaorvosainak a gyakorlásra – tette hozzá a rektor. A kiválósági központ Emergency Management of Battlefield Injuries kurzusának nemrégiben a Patológiai, Igazságügyi és Biztosítási Orvostani Intézet adott helyszínt, ahol a harctéren előforduló sérülések ellátásának protokolljaival és lehetőségeivel foglalkoztak.
A Semmelweis Egyetem és hallgatói a történelem során mindig részt vettek a nemzet képviseletében a konfliktusos helyzetekben: 1848-ban, 1956-ban, valamint a különböző járványok idején, a világháborúkban és a Don-kanyarban is, ez a fajta Semmelweis-helytállás az intézmény emlékezetének és identitásának része – hangsúlyozta dr. Merkely Béla.

A NATO KEKK egy tizenkét tagállamot tömörítő nemzetközi szervezet, amely a katona-egészségügy területén végez oktatásszervező, tapasztalatfeldolgozó, haderővédelmi (pl. járványügyi) és doktrínafejlesztő munkát, valamint innovatív projektjeivel segíti a NATO folyamatos megújulását a katona-egészségügyi területen. A Semmelweis Egyetem a központ fontos partnere, amely már eddig is akkreditálta a NATO KEKK képzéseit.

Dr. Fazekas László orvos ezredes, a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központja igazgatója kiemelte, Magyarország huszonöt éve tagja a NATO-nak, és alig több mint tizenöt éve alapították meg a NATO kiválósági központot budapesti helyszínnel. Jelentős felhalmozott szakmai tudással rendelkeznek a harctéri ellátásban, a háborús konfliktusokat tekintve a Közel-Keleten és Afganisztánban, és a mai, globális kihívásokkal teli világban is szükség lehet erre a szaktudásra.

Békeidőben a képzésekre fektetjük a hangsúlyt és úgy gondolom, a mai aláírással egy fontos lépést tettünk afelé, hogy egy ilyen történelmi intézmény falai között magas szintű képzési lehetőséget biztosítsunk nem csak a központ 12 országának, de az összes NATO tagország képviselőjének

– emelte ki a NATO KEKK igazgatója.

Ezután dr. Merkely Béla rektor és dr. Fazekas László orvos ezredes, a NATO KEKK igazgatója kézjegyével és pecséttel látták el az együttműködési megállapodási szerződést az egyetem vezetőinek és NATO KEKK képviselőinek jelenlétében a Szenátusi teremben.

Tasnádi Róbert
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.