Jó csapatra van szükség, és nem utolsósorban szeretni kell azt, amit az ember csinál – vallja dr. Hangody László. Az egyetem Traumatológiai Tanszékének vezetőjét, az Uzsoki utcai Kórház ortopéd-traumatológiai osztályának osztályvezető főorvosát a közelmúltban tüntették ki Széchenyi-díjjal a mozaikplasztikával kapcsolatos találmányáért, mely immár évtizedek óta a világon leggyakrabban használt modern porcfelszínképző eljárás.

Dr. Hangody László, mint mondja, mindig is orvos akart lenni. Az édesapja – aki karizmatikus alkat volt és nagy munkaszeretet jellemezte – sebészként dolgozott, és így dr. Hangody Lászlónak már korán megtetszett ez a terület. Az, hogy ezen belül a csontsebészet vonzotta legjobban, habitusából ered. Mint mondja, szereti az egzakt dolgokat, amikor végigkövethető a folyamat, hogy honnan indulunk és mit értünk el. A csontsebészet pedig pont ilyen. Az Uzsoki utcai Kórház tizenhetedik éve általa vezetett ortopéd-traumatológia osztályán minden nap úgy kezdődik, hogy végignézik az előző napi röntgenfelvételeket, melyekből pontosan lemérhető a munka eredményessége, sikere, hiszen látjuk, hogy nézett ki a törés, hogy lett megoperálva – magyarázza.

Dr. Hangody László egyébként tudatosan készült a pályára, az egyetem alatt műtőssegédként járt ügyelni, volt tehát rálátása a fővárosi ortopédsebészeti, traumatológiai osztályokra. Az Uzsoki utcai Kórházat azért választotta, mert itt már akkor egyben volt a traumatológia és az ortopédia. 1986-ban szerezte meg az első, majd két évvel később a második szakvizsgát, néhány évre rá pedig már szabadalmaztathatta a ma is legmodernebb porcfelszínképző eljárásnak számító találmányát, mely meghozta számára a nemzetközi hírnevet. „A két szakvizsgám között érkezett az osztály élére új vezetőnk, dr. Sükösd László, aki meghonosította az artroszkópiát, vagyis az ízületi tükrözést. Ettől kezdve nap mint nap láttuk az ízületek, elsősorban a térdízület kezdődő, a röntgenen még nem látszó, komoly panaszt még nem okozó porckárosodásait, amikre ugyanakkor igazán hatékony műtéti eljárás nem állt rendelkezésre – idézte fel, mi vezette a porcátültetés gondolatához.

A mozaikplasztika lényege, hogy az ízület porccal borított, de nem terhelődő részéről ültetnek át mozaikszerű kis darabokat a sérült, terhelődő részre. 1992-ben végezték az első humán műtéteket, nem sokkal később pedig a nemzetközi figyelem is a dr. Hangody László által kifejlesztett eljárásra irányult. Két nagy nemzetközi kongresszust is megnyert, a szabadalomba pedig becsatlakozott a szakterület legnagyobb amerikai orvosi műszergyártó cége, mely további fejlesztéseket tett lehetővé, és a módszer nemzetközi szinten is a legnépszerűbb porcfelszínképző eljárássá vált. Ma is évente 40 ezret végeznek belőle világszerte.

Dr. Hangody László és munkatársai persze azóta is folytatják a fejlesztéseket, más porfelszínképző eljárásokat is kipróbáltak, így például a biodegradábilis  porcfelszínképzést, valamint a kadaverből történő „ultrafriss” porc-csontátültetést.  Az utóbbi két évtizedben a porckutatás és a szalagsebészet mellett sok időt szentel az endoprotetikai innovációs tevékenységnek. Egy magyar céggel közösen a közelmúltban fejlesztettek ki egy ragasztó nélkül beültethető térdprotézist, melyet másfél éve sikerrel használnak.

Mint mondja, szerencsésnek tartja magát, hogy jó műhelybe, rögtön nagy forgalmú osztályra került, így viszonylag hamar tudott komoly gyakorlatot szerezni, ami ad egyfajta biztonságot. „Ez a biztonságérzet jelentkezik a beteggel való kommunikációban is, mely során nagyon fontos, hogy abban a rövid időben, ami egy-egy vizsgálatra jut, legyen az embernek hitele a beteg előtt” – fogalmaz.

Dr. Hangody László 2010 óta a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Tanszékének vezetője, mellyel egy időben nevezték ki a Péterfy Sándor utcai Kórházhoz tartozó Baleseti Központ szakmai igazgatójává, miközben továbbra is az Uzsoki utcai Kórház osztályvezetője; a tanszék is e két telephellyel működik. A ma már egységes, hatéves ortopéd-traumatológiai szakorvosképzést pedig az egyetemi Ortopédiai Klinika igazgatójával, dr. Szendrői Miklóssal felügyelik közösen. Azzal kapcsolatban, hogy mennyire népszerű ez a terület a fiatalok körében megjegyzi: három fiából kettő ezt választotta.

A sikerrel végzett szerteágazó tevékenység titka a jó csapat dr. Hangody László szerint. Mint mondja, semmilyen innovációt nem lehet véghez vinni társak nélkül, és a napi munka is megköveteli, hogy ha például nemzetközi kongresszusokra, kurzusokra megy, úgy adhassa át egy betegét kontrollra a kollégáinak, mintha ő maga nézné meg. És nem utolsósorban szeretni kell, amit az ember csinál – hangsúlyozza.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.