Számos, a Semmelweis Egyetem mindennapjait is érintő témával várja az érdeklődőket a XXIX. Primer Prevenciós Fórum április 25-én, idén először a Nagyvárad téri Elméleti Tömb (NET) dísztermében. A résztvevők megismerhetik a gyakorlati megvalósítás fázisába lépő Semmelweis Study részleteit, és bemutatkozik az egyetemen frissen indult megelőző orvostani szakrendelés is. A szervezők az egészségügyi szakemberek, lakossági szemléletformálásban jártas civil szakértők mellett számítanak a hallgatók részvételére is.

Az idén először a Semmelweis Egyetem ad otthont a Primer Prevenciós Fórum előadásainak. A 2024. április 25-i, egész napos rendezvény előadásait a Gondoskodó egyetem és az egészséges öregedés témakörei köré szervezték. A fő kérdés az, mit és hogyan tud tenni az egyetem a betegségek megelőzéséért, illetve az öregedéssel kapcsolatos, jobbára krónikus betegségek minél későbbi megjelenése érdekében – mondta el honlapunknak dr. Tompa Anna, a Megelőző Orvostani és Népegészségtani Intézet professor emeritája, a fórumsorozat alapító elnöke. Szavai szerint számos dolog szerencsés együttállása kellett ahhoz, hogy az egyetem befogadja ezt a civil kezdeményezést, a legfontosabb azonban az, hogy a COVID-járványt követően az egyetemi oktatásban és a kurrikulumreformok során is előtérbe került a betegségmegelőzés hangsúlyozása – épp ezért számítanak a Semmelweis Egyetem dolgozói mellett a hallgatók érdeklődésére is.

A téma aktualitását az is hangsúlyozza, hogy Magyarországon nagyon aggasztó a népesség egészségi állapota, az öregedéssel kapcsolatba hozható krónikus betegségek is sokkal fiatalabb korban jelennek meg Nyugat-Európa lakosságával összevetve. Erről dr. Ádány Róza, a Debreceni Egyetem professor emeritája előadásában hallhatnak majd részleteket az érdeklődők.

A fórum résztvevői most már részleteiben is megismerhetik azt az egyetemi dolgozók bevonásával tervezett hosszútávú vizsgálatot, amelynek megvalósítására mintegy egymilliárd forintot nyert el a dr. Tabák Gyula Ádám vezette kutatócsoport. A Megelőző Orvostani és Népegészségtani Intézet vezetője, dr. Ungvári Zoltán Egészséges öregedés az egyetemen című előadása mellett a nap folyamán három további előadás foglalkozik majd több külföldi előadó részvételével a program egyes elemei tudományos jelentőségének ismertetésével.

Ez a vizsgálat csatlakozik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egészséges öregedés évtizedének regionális programjához, ennek részleteiről is többet megtudhatnak majd az érdeklődők. A Semmelweis Munkahelyi Egészségfejlesztési Modellprogram mellett önállóan is bemutatkozik az ország első megelőző orvostani szakrendelése, amely keretében családorvosok és foglakozás-egészségügyi orvosok rendelnek majd. A külföldi jógyakorlatok közül a National University of Singapore egészséges idősödést támogató prevenciós rendelésének koncepciójával is megismerkedhetnek a résztvevők. Emellett szó esik majd a környezeti ártalmak korai öregedésben játszott szerepéről, illetve az egészségfejlesztési irodák primer prevenciós lehetőségeiről is.

Az egész napos konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyre április 20-ig van lehetőség. A programokról és részletekről itt tájékozódhatnak

Kiss Melinda Katalin
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.