Ünnepélyes keretek között átadták a 2024-es Richter Anna Díjakat, a hat nyertes között két egyetemi kötődésű csapatot is jutalmaztak. Az orvosi kategória győztese a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) csapata, amely a Gyermekgyógyászati Klinika Életmód ambulanciájával közösen küzd a gyermekkori elhízás megelőzéséért. Junior kategóriában pedig a Semmelweis Egyetem hallgatói által meghirdetett Semmelweis Egészségversenyt díjazta a zsűri.


A Richter Anna Díj hattagú zsűrije kategóriánként egy-egy nyertest hirdetett. A Richter összesen 24 millió forinttal támogatja a hat nyertes csapatot, a nyereményt a díjazottak a pályázataikban kidolgozott innovatív projektek megvalósítására fordíthatják. Az ünnepélyes díjátadó gálán két egyetemi kötődésű csapat is átvehette az elismerést. 

Az orvos kategória győztese a gyermekkori elhízás ellen veszi fel a harcot, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének csapatát ebben a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája segíti. „Magyarország vezető helyet foglal el a túlsúly és a korai kardiovaszkuláris és cerebrovaszkuláris megbetegedések előfordulásában. Ezek a nem fertőző betegségek közé tartoznak, melyeknek a száma, gyakorisága, költségvonzata drámai módon emelkedik, miközben legtöbbször megelőzhető lenne korai intervencióval” – hangsúlyozta a díjátadón dr. Barna István zsűritag, a Semmelweis Egyetem belgyógyásza, nefrológus, klinikai főorvos. Az életmódváltás kezdetét minél korábbi időpontra kell ütemezni ahhoz, hogy hatásos és hosszú távú legyen. Az észlelt kóros életmód, illetve ennek következményei nem egyértelműek a civil lakosság számára, a szülők nem ismerik fel, mikor kóros a gyermek testsúlya. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) csapatának az a célja, hogy a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Életmód ambulanciájának segítségével az alapellátó orvosokat megtanítsák és készségszinten gyakorlottá tegyék a hozzájuk tartozó, túlsúlyos gyerekek ellátására, az ún. obesitas vizit kivitelezésére. Minden megyében egy, Budapesten két házi gyermekorvost tanítanak meg a kidolgozott vizit levezetésére, akik a megyében dolgozó kollégáknak továbbadják tudásukat, gondozási elméletre és gyakorlatra bontva. A pilot program végén közösen elemzik az adatokat, levonják a következtetéseket, a program finomhangolását követően pedig a HGYE irányításával terveik szerint kiterjesztik a gondozási protokollt országos szintre.

Több ezer diákot tanítanak egészségtudatosságra a junior kategória győztesei, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának hallgatói, akik évek óta aktív tagjai a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének. Az egyesület tevékenységének leghangsúlyosabb alappillére a prevenció és egészségfejlesztés. Prevenciós szekciójuk tagjai iskolákba, óvodákba járnak egészségnevelő órákat tartani különböző témakörökben, WHO világnapokon, mint például az újraélesztés világnapja, vagy épp melanoma világnapi rendezvényeket szerveznek, plázákban, közterületeken hívják fel a lakosság figyelmét az adott téma fontosságára. Emellett népszerű közösségi média felületeiket használják a laikusok edukációjára egészségügyi témákban. A Semmelweis Egészségverseny egy olyan projektjük, amelyet évről évre megújulva, változatos állomásokkal valósít meg a szervező csapat, és a több ezer diákot megmozgató versenyen élményeken keresztül, szórakoztatóan jutnak egészséghez, prevencióhoz kapcsolódó tudáshoz a résztvevők. A verseny hagyománnyá vált az évek során, ezt a hagyományt szeretnék még nagyon sokáig ápolni, életben tartani, évről évre egyre színvonalasabbá tenni, megújítani a győztesek. „A döntés felelősség. Mindent, amit a sakk révén és az életem során erről megtanultam, folyamatosan alkalmazom. Amikor a Richter Anna Díj zsűrijével döntünk a győztesekről, akkor is ezt a tudást alkalmazom. Hiszem, hogy a Semmelweis Egészségverseny támogatása egy igazán jó döntés” – fogalmazott az ünnepi gálán Polgár Judit sakknagymester.
A további díjazottakról a díj honlapján olvashat.

Kép és szöveg forrása: richterannadij.hu

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.