Összesen 8 500 euró támogatást adott át a Semmelweis Egyetem Alapítvány számára dr. Merkely Béla rektornak Merlás Tibor atya, a stuttgarti magyar katolikus egyházközség vezetője. Az adományt a Jónak lenni jó! kampány keretében, a Semmelweis Fejlődéstámogató Központ javára gyűjtötték. A Semmelweis Egyetem új, koraszülött és a veleszületett rendellenességgel élő gyermekek fejlesztését segítő központjának kivitelezése nyáron kezdődhet el.

Magyarország Stuttgarti Főkonzulátusa, a stuttgarti Liszt Intézet, a Szent Gellért Magyar Katolikus Egyházközség és a helyi magyar szervezetek nagyszabású jótékonysági rendezvényt tartottak tavaly decemberben a köztévé Jónak lenni jó! kampányához kapcsolódva, Együtt jónak lenni még jobb mottóval. A kezdeményezés keretében több mint kétmillió forint, 5 500 euró gyűlt össze a Semmelweis Fejlődéstámogató Központ javára. Az idén január végén megtartott szokásos Stuttgarti Magyar Katolikus Jótékonysági Bál bevételeinek egy részét, 3 000 eurót, szintén a Semmelweis Egyetem Alapítványnak (SEA) ajánlották fel, a központ létrehozása érdekében. A két adományt Merlás Tibor atya, a stuttgarti Szent Gellért Magyar Katolikus Egyházközség vezetője adta át a múlt héten Budapesten dr. Merkely Béla rektornak, a SEA elnökének.

Galéria

3kép

Dombóvári István humorista, a stand-up comedy műfaj képviselője pedig hétfőn nyújtott át 500 ezer forint támogatást, személyes magánadományként, dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettesnek, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatójának.

A Jónak lenni jó kampány keretében – mint arról beszámoltunk – összesen több mint 280 millió forint pénzbeli adomány gyűlt össze. Az adományvonalra 117 ezernél is több sms, hívás érkezett csaknem 59 millió forint értékben. Ezen felül 136 cég összesen 106 millió forintot, míg több mint 3 ezer magánszemély 102 millió forintnál is magasabb összeget ajánlott fel a karitatív akció keretében. 712 bankkártyás adomány érkezett mintegy 9,8 millió forint értékben, míg postai átutalással majdnem kilencszázan fizettek, amiből mintegy 3,6 millió forint folyt be.

Az alapítvány adományvonala továbbra is él, az 13600-as szám hívásával és a 04-es kód megadásával, vagy a 04-es kód SMS-ben való elküldésével az 13600-as számra 500 forinttal támogathatja a koraszülöttek és a veleszületett rendellenességgel élő gyermekek komplex fejlesztő- és tanácsadó centrumát, a Semmelweis Fejlődéstámogató Központot.

A Semmelweis Fejlődéstámogató Központ kialakításával kapcsolatos első tervek elkészültek, jelenleg ennek orvosszakmai egyeztetése folyik, a kivitelezés pedig nyáron megkezdődhet a tervek szerint – tájékoztatott Mészáros István, műszaki főigazgató.

Az MTVA 2023. évi Jónak lenni jó! kampánya a Semmelweis Egyetem Alapítványt, és ezen keresztül a koraszülött és veleszületett fejlődési rendellenességgel élő gyermekeket ellátó Semmelweis Fejlődéstámogató Központ bővítését támogatta. Az egyetem Bókay utcai Gyermekgyógyászati Klinikáján öt éve alakult egy Fejlődésneurológiai Ambulancia, azzal a céllal, hogy a gyerekek fejlesztésében részt vevő szakemberek ne időben és térben elkülönülve, hanem közösen foglalkozzanak a gyerekekkel. A cél, hogy – a támogatások segítségével – az egyhelyiséges kis ambulanciát felváltsa a nagyobb alapterületű, korszerű eszközökkel felszerelt Semmelweis Fejlődéstámogató Központ, amely az egyetem Szent Rókus Klinikai Tömbjének területén kap helyet.

Dobozi Pálma
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.