Az idei Jónak lenni jó! kampány keretében több mint 280 millió forint gyűlt össze a Semmelweis Egyetem Alapítvány, és ezen keresztül a koraszülött és a veleszületett rendellenességgel élő gyermekek fejlesztését segítő a Semmelweis Fejlődéstámogató Központ javára. A közmédia december 17-én egész napos műsorfolyammal zárta a kampányt, ugyanakkor továbbra is él az alapítvány adományvonala (13600-as szám, 04-es kód).

Dr. Merkely Béla rektor, a Semmelweis Egyetem Alapítvány elnöke köszönetet mondott a felajánlásokért, melyekből – mint a közmédia egész napos műsorfolyamában fogalmazott – meg tudják valósítani a Semmelweis Fejlődéstámogató Központtal kapcsolatos álmukat.

Ez nagy segítség a koraszülött és veleszületett fejlődési rendellenességgel élő gyermekek és családjuk számára, esetükben ugyanis az a legfontosabb, hogy a legoptimálisabb idő alatt egy helyen megkapják a szükséges komplex fejlesztést

– hangsúlyozta. A rektor kitért arra, hogy közel 115 ezren támogatták telefonhívásukkal az egyetem célját.

A kampány indulását október közepén sajtótájékoztatón jelentették be

A támogatásból a jelenlegihez képest jelentősen kibővült alapterületen, családbarát környezetben jön létre megfelelő infrastruktúrával a Semmelweis Fejlődéstámogató Központ az egyetem Szent Rókus Klinikai Tömbjének területén. A rektor arra számít, hogy várhatóan egy éven belül át tudják adni az új centrumot.  

Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója kiemelte: évente 7500-8000 koraszülött jön idő előtt világra, és több százra tehető azok száma, akik bár időben születnek, de valamilyen betegséggel érkeznek. Az ő komplex, multidiszciplináris ellátásukat biztosítja majd a Semmelweis Fejlődéstámogató Központ.

Mint azt a rektorhelyettes részletezte: néhány éve indult a klinikán az a program, amit most bővítenek és fejlesztenek a befolyt támogatásoknak köszönhetően. Ennek lényege, hogy az érintett szakemberek (pl. gyermekgyógyász, neonatológus, fejlődésneurológus, gyógytornász, konduktor, gyógypedagógus, pszichológus) nem időben és térben elkülönülve, hanem már a születéstől kezdve együtt kezelik és fejlesztik a gyermekeket.

A kapott forrásból a szükséges infrastruktúrát újítják fel, modern eszközöket helyeznek üzembe, és a szakembergárdát is növelik annak érdekében, hogy a jelenleginél két-háromszor több gyereket tudjanak fejleszteni. Első lépésben 8 éves korig, később egész gyermekkorban tervezik követni az érintetteket.

Megmozdult az ország és ezért nagyon hálásak vagyunk – fogalmazott dr. Szabó Attila, aki kiemelte a tíz évvel ezelőtt tragikus hirtelenséggel elhunyt dr. Nobilis András, az egyetem akkori vezető koraszülöttgyógyásza családjának igen komoly felajánlását. Az új központ létrehozása az ő munkájának továbbvitele is – tette hozzá.

A karitatív kampány ideje alatt többféleképpen lehetett támogatni a Semmelweis Egyetem alapítványának tevékenységét: az adományvonal mellett banki átutalásra is volt mód, továbbá híres emberek által felajánlott relikviákat is lehetett vásárolni, illetve ezekre licitálni.

A licitálások során például több mint 3 millió forintért kelt el Novák Katalin köztársasági elnök által felajánlott koronázási emléktárgy, míg Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának a szövetséggel és a válogatottal közös felajánlása, egy játékosok által aláírt válogatott mez mintegy 1,5 millió forintot ért. Dr. Krausz Ferenc friss Nobel-díjas dedikált kapucnis felsőjéért 500 ezer forintot adtak. 

A Semmelweis Egyetem Alapítvány adományvonala továbbra is elérhető; a 13600-as telefonszámon, a 04-es azonosító megadásával hívásonként 500 forinttal lehet segíteni, illetve SMS-ben ugyanerre a számra a 04-es kód elküldésével.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.