A Semmelweis Egyetem Alapítványt, és ezen keresztül a koraszülött és veleszületett fejlődési rendellenességgel élő gyermekeket ellátó Semmelweis Fejlődéstámogató Központ bővítését támogatja az idei évben a közmédia Jónak lenni jó! kampánya. Ennek keretében mostantól a december 17-i egész napos műsorfolyam adásba kerüléséig minden nap foglalkozik a témával az MTVA valamelyik csatornája. A karitatív kampány ideje alatt többféle módon is lehet támogatni a Semmelweis Egyetem alapítványának tevékenységét. Frissítés: december 4-ig több mint 45 millió forint gyűlt össze, erről szóló cikkünk ide kattintva olvasható

„Háromgyermekes apaként, kétszeres nagyapaként nem tudok elképzelni nemesebb, felemelőbb pillanatot egy új élet világrajövetelénél. Egy gyermek azonban, ha túl korán, vagy valamilyen rendellenességgel születik, különösen gondos odafigyelést és támogatást, komplex ellátást igényel” – fogalmazott a kampány indulását bejelentő sajtótájékoztatón dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Semmelweis Egyetem Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A rektor emlékeztetett arra, hogy az egyetem több mint három évtizedes múltra visszatekintő alapítványa – legyen szó ösztöndíjakról, a klinikai eszközpark fejlesztéséről vagy most a Semmelweis Fejlődéstámogató Központ létrehozásáról – törekszik olyan célok támogatására, amelyek társadalmi hatása túlmutat az intézményen. Az egyetem emellett elkötelezetten családbarát szemléletű, amelyet a betegellátásban is igyekeznek megvalósítani. A Semmelweis Fejlődéstámogató Központ jól szimbolizálja mindazokat az értékeket, amelyek fontosak egyetemünk számára – mondta a rektor.

Egy olyan családbarát fejlesztésről van szó, amely a koraszülött, illetve a veleszületett rendellenességgel élő gyermeket és családját helyezi a középpontba. A szakemberek pedig egy helyen, egy csapatként mind azért dolgoznak, hogy minden beteg megkapja a lehető leghatékonyabb fejlesztést és terápiát, vagyis a legteljesebb mértékig kiteljesítsük azt, amire képesek lehetnek ezek a gyerekek

– fogalmazott dr. Merkely Béla.

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a közmédia műsoraiban mindig kiemelt szerepet kap a társadalmi szerepvállalás, a Jónak lenni jó! kampányaiban az elmúlt 12 év során pedig számos alkalommal mutattak be és támogattak gyermekeket segítő szervezeteket. Kitért arra is, hogy az előző kampányok során összesen több mint 2 milliárd forint gyűlt össze a Jónak lenni jó! által felkarolt célokra.

Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Jónak lenni jó! egy egyre terebélyesedő, és a támogatók révén nemzetközivé vált család, amelynek most részévé válik a Semmelweis Egyetem is. A közmédia számára megtiszteltetés, hogy össze tudják gyűjteni a segíteni akaró embereket a koncentrált programsorozatok segítségével.

A Semmelweis Egyetem Magyarország legnagyobb gyermekbeteg-ellátó intézménye, amely kiemelten foglalkozik a koraszülöttek, valamint az oxigénhiánnyal, veleszületett anyagcsere, genetikai és idegrendszeri betegséggel világra jött gyerekek ellátásával – mutatott rá dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója. A koraszülött és kis súllyal, továbbá idegrendszert is érintő betegséggel született babák számos egészségügyi kockázatnak vannak kitéve, melyek az érzékszervi károsodástól a finom idegrendszeri sérülésekből eredő magatartási zavarokon át akár vérnyomás-problémákig, vagy egyéb, később megjelenő betegségekig terjedhetnek. A Semmelweis Egyetemen az akut orvosi ellátás mellett, illetve azt követően a Pető András Karon konduktív nevelés formájában jelentős számban látnak el ilyen gyermekeket – tette hozzá a rektorhelyettes.

Az egyetem Bókay utcai Gyermekgyógyászati Klinikáján öt éve alakult egy Fejlődésneurológiai Ambulancia, azzal a céllal, hogy a gyerekek fejlesztésében részt vevő szakemberek ne időben és térben elkülönülve, hanem közösen foglalkozzanak a gyerekekkel. Az utógondozás során folyamatosan követik az érintettek testi, pszichés és pszichomotoros fejlődését, egyszerre vannak jelen a különböző területeket képviselő fejlesztő szakemberek (mozgásterapeuta, gyógytornász, konduktor, gyógypedagógus, pszichológus, valamint a gyermek gondozását végző szakorvosok), és edukálják a szülőket is. Az MTVA egyetem tevékenységéről készített videója ide kattintva tekinthető meg. 

Dr. Szabó Attila hangsúlyozta: a cél, hogy – a támogatások segítségével – az egyhelyiséges kis ambulanciát felváltsa a nagyobb alapterületű, korszerű eszközökkel felszerelt Semmelweis Fejlődéstámogató Központ, amelyben első lépésben a jelenlegi 650-700 helyett akár kétezer koraszülött, illetve veleszületett fejlődési rendellenességgel élő gyereket is ellátnának egészen 8 éves korig.

Siklósi Beatrix, a Jónak lenni jó! projektvezetője felidézte személyes emlékeit a Pető András Karon (korábbi Pető Intézetben) folyó konduktív fejlesztő munkáról. Az elkövetkező hónapokban a közmédia valamennyi csatornája kiemelt témaként kezeli a fejlődéstámogatásra szoruló gyermekek és családjuk hétköznapjainak bemutatását és a segítségnyújtás lehetőségeit – hangsúlyozta. A Jónak lenni jó! mozgalommá nőtte ki magát, határokon, sőt kontinensen túl is talált támogatókat, az egyik legnagyobb eredménye az elmúlt több mint egy évtizednek pedig az összefogás elérése – fogalmazott.

A Semmelweis Egyetem Alapítvány tevékenységét több módon lehet segíteni: 500 forinttal a 13600 telefonszám hívásával és a 04-es azonosító megadásával, illetve SMS-ben a 04-es szám elküldésével ugyanerre a telefonszámra. A közmédia karitatív kampánya emellett ezúttal is különleges tárgyak eladásával segíti a szervezet munkáját. Az ismert emberek által felkínált relikviák többségét a Jónak lenni jó! honlapján lehet fix áron megvásárolni, néhány különleges tárgyat pedig a közmédia december 17-i egész napos műsorfolyama során bocsátanak árverésre.

Az idei Jónak lenni jó! jószolgálati nagykövete Rúzsa Magdolna énekes, aki írásos üzenetet küldött a sajtótájékoztatóra. Ebben kitért arra, hogy személyes tapasztalatból tudja, milyen fontos, hogy a legjobb ellátást kapják a koraszülött babák, hiszen az életük múlhat a legapróbb hibán vagy késlekedésen.

Amikor először láttam a koraszülött babáimat, elsírtam magam, olyan picik és törékenyek voltak, el sem tudtam akkor képzelni, hogy pont olyan nagyok és erősek lehetnek, mint az időben született társaik.

Lám, az odafigyelés és a sok gondoskodó precíz kéz, már az elején hatalmas löketet adott nekik is, és nekünk szülőknek is. Ma már senki meg nem mondhatná, hogy a gyerekeim koraszülöttek voltak – írta üzenetében.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.